Следвайте ни

Рекетьорите от ДАИ-Пловдив под домашен арест

viber icon

 

Окръжният съд в Пловдив измени мерките за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на тримата инспектори от  ДАИ-Пловдив Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев, прибирали рушвети, за да си затворят очите за нарушения на транспортни фирми. 

Днес адвокатите на тримата обвиняеми поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата заради хронологични несъответствия в обвинителния акт. Това нарушавало правата на клиентите им, пък им пречи и да се организира тяхната защита

Съдът уважи това искане, като счете, че става дума за съществено отстранимо нарушение и че прокурорите могат лесно да се коригират. 

И тримата адвокати поискаха да бъде изменена мярката им от „задържане под стража“ в по-лека. Обосноваха се с факта, че инспекторите първоначално са отстранени, след което и уволнени. Един от мотивите за най-тежката мярка  бе, че при по-лека могат да извършат друго престъпление, както и да повлияят на свидетели, но това нямало как да се случи след като са уволнени. 
Адвокатът на задържания Паун Тенев изтъкна, че клиента му е в тежко здравословно състояние – има тежка дископатия, и по-добре би му се отразила по-лека мярка. 

Инспекторите от ДАИ-Пловдив ще изтърпят наказанието си на адресите, които са посочили. 

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд. Чак тогава подсъдимите евентуално ще могат да бъдат под домашен арест. 

Тримата инспектори бяха задържани в началото на октомври миналата година. Установи се, че са прибирали рушвети в размер между 300 и 5000 лв., за да не съставят актове за установени нарушения на проверяваните от тях транспортни фирми. 

Рекетьорите бяха спипани при спецоперация на ДАНС и на Икономическа полиция, след разследване със СРС-та и след сигнали на изнудвани превозвачи. 

На инспекторите било възлагано да правят проверки на транспортни фирми в областта. Обикновено тримата съобщавали на представителите на проверяваното дружество, че при проконтролирането са открити множество нарушения и им казвали, че ги грозят огромни санкции, включително отнемане на лиценз. Срешу подкуп, обаче, те си затваряли очите за по-сериозни нарушения и пишели актове за по 50 лв.

През есента на миналата година са извършени проверки в областния отдел „Автомобилна администрация“, като така били установени и нарушенията на тримата инспектори. 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

no coment

21.05.2020 | 14:33

КОЗА,КУМОНИСТ и ДАИЯДЖИЯ наяждане нямат!!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?