Следвайте ни

Рекетьорите от ДАИ искали рушвети от 300 до 5000 лева, дават ги на съд

viber icon

Рушвети в размер от 300 до 5000 лева са прибирали тримата инспектори от  ДАИ-Пловдив Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев, за да не съставят актове за всички установени нарушения на проверяваните транспортни фирми. Това става ясно от внесения от Окръжна прокуратура обвинителен акт срещу тримата.

Те ще отговарят за получаване на подкуп чрез злоупотреба със служебното положение, като делото срещу тях ще стартира в рамките на месец, стана ясно от съобщение от държавното обвинение. 

Тримата колеги рекетьори бяха спипани при при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, след разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били изнудвани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове. 

 Първи за схемата сигнализира холандски гражданин, който има голям транспортен бизнес с тирове у нас. На фирмите са искани системно различни суми според големината им, затова и все още няма категорична оценка колко е общата прибрана сума от тримата рекетьори.

Сред изнудваните  фирми са "Мулбул транс", "Транс логис", "Месфууд".  По време на предварителните разпити Стоян Къртев,  собственик на известната месарска фирма "Къртеви", подробно разказал, че е носел 600 лева и торби с месни продукти на един от градските паркинги, за да не му отнемат лиценза за товарни превози.

Свидетелката Радосвета Дончева пък споделила, че е била посъветвана от инспекторите да остави 300 лева в тоалетната на ДАИ. Тя сложила парите в кутия от цигари. Според показанията на Димитрийка Трачева инспекторите не харесали малките суми и поискали още.  

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

Обикновено Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. 

Тримата инспектори многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева,  като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. Срещу рушвет обаче те пишели актове за по 50 лева и си затваряли очите за по-сериозни нарушения.

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми. 

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са с постоянна мярка "задържане под стража". За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

 

 

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?