Развръзка по разследването на „Марица”:  Трима арестувани за изчезналите пенсионни досиета ВИДЕО

Откриха 169 преписки, трудови книжки и печати за изготвяне на документи за фалшив стаж в мазето на бивша служителка на НОИ

Бивша  служителка на ТП на НОИ в Пловдив е задържана заедно с партньора й, с когото съжителстват на семейни начала, и дъщеря й. Срещу тримата Районна прокуратура е образувала досъдебно производство  за документна измама в особено големи размери – изготвяне на документи за фалшив осигурителен стаж за пенсиониране.

Схемата, за която разследване на „Марица” разказва още от февруари тази година, е разбита след съвместна акция на Районна прокуратура и Икономическа полиция на 2 декември. При претърсване на офиси и адреси в нея са открити и иззети  вещи, печати, бланки, документи, трудови книжки, 7900 лв., компютърни конфигурации  и 169 пенсионни преписки, които са се намирали в мазето на едно от помещенията.

Както „Марица” писа многократно, през 2013 г. по анонимни сигнали за липсващи документи е направена ревизия  в ТП на НОИ, която е установила, че ги няма 240 преписки. Всички са за пенсии, отпускани в периода 2000-2001 г. След като е установено изчезването им, от засегнатите е било изискано да докажат наново стажа си. Голяма част от тях не са успели или са го доказали частично.  След оглеждането  казус по казус са останали 116 пенсионери с липсващи преписки и съмнение, че за тях е имало подвеждане на НОИ с документи за фалшив стаж, който води до по-изгодно пенсиониране. 

Освен тези 116, са открити и нови пенсионни преписки.

Схемата е елементарна, но изключително ефективна, обясни районният прокурор Чавдар Грошев. В основата й е бивша служителка на ТП на НОИ – Александрина Георгиева, която е била на позиция контрольор, и през която са минавали всички изчезнали преписки. Тя е управител на фирма за пенсионни услуги „Най консулт”. Клиенти, на които предстои пенсиониране, са я упълномощавали да им купи недостигащ осигурителен стаж – възможност, която съществува в закона.  Жената е взимала суми в размер между 3000 и 16 000 лева, но не ги е внасяла, а е задържала за себе си. Заедно с дъщеря й изработвали фалшиви документи за стаж, т. нар. УП30, което е било подавано в НОИ.

Разследващите твърдят, че пенсионерите не са били наясно с това и са били подведени.

Както „Марица” писа, някои са получавали неправомерно пенсии, като в последствие са били обявени за недобросъвестни и НОИ е изискало да възстановяват крупни суми. По някои казуси размерът достига до 100 000 лева с лихвите.

Фалшивите документи са били изготвяни от името на фирми, за които се е знаело, че нямат запазени архиви, или които са закрити. Това е било гаранция, че няма как насрещна проверка да установи дали хората наистина са работили в тях. Сред фирмите има бивше ТКСЗ и цех за консерви. Извършвана е и подмяна на цели трудови книжки, казаха от Районна прокуратура. Иззети са бланки и печати, с които е ставало фалшифицирането.

Това е безпрецедентно източване на НОИ, заяви Грошев. Тепърва ще се уточнява размерът на щетите, засега е установена щета от около 3 млн. лева. 

Ощетени са и възрастните хора, по първоначални данни общо със 125 000 лв.

Хората, които са въртели схемата, са опитвали и да разширят дейността си извън Пловдив. Тримата са задържани за 72 часа, като предстои искане за постоянна мярка за неотклонение.

Както „Марица” писа, разследване тече от 2016 г. когато лично шефката на ТП на НОИ Розалия Джинева е подала сигнал в прокуратурата. В последствие то е прекратявано веднъж поради липса на доказателства.

62-годишната бившата служителка  на местното поделение на НОИ е постъпила в системата през 1985 г. и през 1992 г. е била уволнена. Водила е дела и съдът я е възстановил на работа. Била е на работа до 2009 г., а липсата на документите е установена чак през 2013 г.

Тя и съучастниците й са с чисто съдебно минало. Срещу едната жена има висящо съдебно производство.

Схемата е разкрита в резултат на куп жалби от НОИ и  физически лица. Към момента няма информация никой от пенсионерите да е участвал доброволно. Заблуждавани са, че ще им бъде купен законно липсващ стаж, а после парите не са внасяни, казват разследващите. Фалшивите документи са били добавяни допълнително  в досиетата им без тяхно знание. Така хората се оказвали изненадани  по-късно, получавайки писма от НОИ, че трябва да доказват наново стаж, на мнозина са спирани пенсиите или са отпускани по-ниски размери. Водени са много дела, по които има решения в полза на пенсионерите, но и на НОИ.

Ако вината на участниците в схемата бъде доказана, ги чака от 1 до 8 г. затвор и конфискация на имущество.

 

.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?