Следвайте ни

Разследват умишлен палеж в склада на ул. „Одрин“ 8 в Тютюневия град

viber icon

Пламъци обхванаха полуразрушения тютюнев склад "Ориент табако" на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив, научи „Марица“. Огънят възникнал минути след 20 часа в петък.

 

Пристигналите на място пожарникари от Първа районна служба не допуснаха да се повтори огненият ад от 2016 г., когато пламнаха складовете на ул. "Иван Вазов". За по-малко от час те потушиха стихията. При последвалия оглед на място се е стигнало до извода, че най-вероятната причина за пожара е умишлен палеж. Тези подозрения обаче ще трябва да бъдат доказани от полицията и прокуратурата. Разследването ще установи кой е драснал  клечката на складовете и дали в основата на инцидента не стои бизнес интерес на собствениците. Преди 5 години навръх националния празник 3 март те предприеха събаряне на сградата. По-късно се разбра, че са се позовали на фалшив документ, издаден от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). 

Последва поредица от дела, които завършиха преди месец с решение на магистратите от Върховния административен съд. То задължава собствениците да укрепят сградата. Междувременно те пък чакат повече от 3 години от НИНКН да се произнесат по проекта им за реставрация на тютюневия склад. Според плановете той трябва да се превърне в хотел. 

Съдружниците в едноименната фирма "Одрин 8" ЕООД Георги Бранеков и Александър Николич бяха обвинени в осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство и за използване на фалшифициран официален документ, според който сградата не е паметник на културата. Срещу тях в Пловдив тръгна наказателно дело. Впоследствие двамата бяха оправдани, но задължени да възстановят сградата.

Междувременно се разбра за финансови затруднения на Бранеков и Николич. Знак за това е обявената за трети път от частен съдебен изпълнител публична продан на няколко земеделски имота в с. Маноле, собственост на общата им фирма „Пи Джей Лоджистикс“ АД, в която двамата са членове на директорския борд. Дружеството е прекратило регистрацията си по ДДС през 2019 г., като към момента има данъчни задължения в размер на 253 683.94 лв. Отделно са борчовете към „Уникредит Булбанк“ АД.

Според информация на "Марица", "Одрин 8" ЕООД има непогасени задължения в шестцифрена сума и към общинския бюджет за занък "сгради" и такса "смет". Съвсем скоро администрацията също ще заведе иск. Ако собствениците не внесат дължимото в хазната, може да се стигне до принудителна разпродажба на имуществото на фирмата, включително и на имота на ул. "Одрин". 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

На всички е ясно

На всички е ясно

10.08.2021 | 11:06

Това са ония двамата боклуци, които загубиха скоро делото и се задължиха да възстановят склада. С тия мутри като на сводници няма какво да се очаква освен такива пумиярски изпълнения.

Отговори
7 0
ВИЖ ТЕ

ВИЖ ТЕ

10.08.2021 | 10:13

И ТАМ КАКЪВ ЦИРК БЕШЕ С БЕЗПЛАТНАТА АДВОКАТСКА ЗАЩИТА .....ТОКУ ЩО ВСТЪПИЛИЯ В ДЛЪЖНОСТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АК ПЛОВДИВ АДВ. СТЕФАН ЛЕВАШКИ И ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ АДВОКАТ ЗОЯ ТОШКОВА СЕ ЮРНАХА ДА БРАНЯТ ПРО БОНО ЛЮБО ФАСА.... ШУМ ШУМ ИНТЕРВЮТА И КАТО ВИДЯ ЛЕВАШКИ ЧЕ ФАЙДА НЯМА И ДАДЕ ЗАДЕН...... ОСТАНА САМО АДВОКАТ ЗОЯ ТОШКОВА ЗАЩОТО Е БОЕЦ И ДЪРЖИ НА ДУМАТА СИ.... А ПРЕХВАЛЕНИЯ ПРЕДСЕДЯТЕЛ СЕ ПОКРИ В ДЪН ЗЕМЯ.....Е ПО КЪСНО ГО ЧУХМЕ ПАК ДА ИЗОКА ОТ НЯКАКВА ДУПКА ПО ТЕМАТА.... ВСИЧКОТО Е ЛИЦЕМЕРИЕ И СУЕТА...ДА СМЕ НА ПЪРВА СТРАНИЦА...

Отговори
9 0
ВИЖ ТЕ

ВИЖ ТЕ

10.08.2021 | 10:08

АЙДЕ МАЛКО ОНЯ АДВОКАТ ИЛЧЕВ ДЕТО ДАВАШЕ АКЪЛИ ДА ГО ПООГЛЕДАТЕ??!!! ЕДИН НАГЛЕЦ НА КОЙТО ЖЕНА МУ СЕ НАМЪРДА КАТО ЮРИСТ В ОБЩИНАТА И ПО РАЗНИ ПРОЕКТИ ... ПОЛЗВА ВЪТРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ ...И И И ??!!!

Отговори
6 0
пари,пари....

пари,пари....

10.08.2021 | 10:00

Сетила се Мара ! Когато всичко е руини и целта на запалилите сградата е постигната ? ! ? Какво разследване ? Какво ще се постигне ?Нещо да се възстанови ?

Отговори
7 0
Арх

Арх

10.08.2021 | 09:24

Естествено, че е умишлен. Задължиха ги да го възстановят; много по-изгодно им е да го запалят и после да си вдигнат новия билдинг.

Отговори
10 0
Честито на печелившите!

Честито на печелившите!

10.08.2021 | 08:37

Ми наки откриха, кой ги е запалил това беше българския ВанДерЛюбе Любчо Клошара! Даже го вкараха и в затвора! А истинските виновници в момента си лежат в Монако, СенТропе и в Керамоти!

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?