46
Следвайте ни

Разследват Машора за трафик на хора в Гърция. Той не е стъпвал там

viber icon

Купувачите на туристическото возило не сменили регистрацията и номерата. По документите, намерени в жабката, властите в южната съседка стигнали до Тошко Тодоров и искат екстрадицията му.     

 

64-годишен мъж от Столетово стана жертва на пропуск в законодателството, което може да му струва свободата. От няколко дни Тошко Тодоров - Машора е в ареста по разследване на трафик на хора в Гърция, макар че по време на престъплението той не е стъпвал в южната ни съседка. До абсурдната ситуация се стига, след като през септември 2019 г. мъжът от карловското село Столетово продал кемпер "Ситроен", но купувачите не сменили регистрацията на превозното средство. По-късно туристическото возило е намерено на паркинг в Драма с 28 бежанци от Иран, Ирак и Бангладеш. Според документите, намерени в жабката на кемпера, той се води собственост на Тодоров. Властите в Гърция не открили следи от трафикантите и настояват България да им предаде мъжа от Столетово, който е обявен за международно издирване. На 12 октомври в Пловдивския окръжен съд ще се гледа делото за екстрадицията на Машора, а на 14-и ще има заседание по искането за промяна на мярката му за неотклонение.  

Според обясненията на 28-тимата бежанци пред магистратите в Драма, всеки от тях е платил по 3000 долара на хората, които трябвало да ги превозят до Западна Европа. Разследването не е установило никакви връзки на Машора с трафика на мигранти, но заради липсата на други следи гръцките власти искат той да бъде екстрадиран. Самият Тодоров не подозирал, че кемперът не е пререгистриран от новия собственик и се води на негово име. В законите обаче не са предвидени сериозни санкции за тези, които шофират МПС-та с чужди документи. В малките населени места у нас, където проверките на Пътна полиция са рядкост, това е масова практика. Проблемът идва, когато с такова МПС се извърши престъпление. 

Според роднините на Машора всичко започнало през септември  2019 г. Столетовецът купил два туристически автомобила, които скоро след това обявил за продажба. По обявата в дома му пристигнали  двама души - Цветомир Цветков Иванчев, на 41 г. от Плевен, и един италианец. Двамата купувачи харесали по-големия кемпер. Казали, че не искат оборудването.  Тошко се  изненадал, тъй като туристическият автомобил бил много добре обзаведен, но свалил всичко от фургона. Сделката била изповядана пред нотариус, двамата купувачи платили цената.

"Както е според българското законодателство, баща ми предал малкия и големия талон на автомобила на плевенчанина, който е трябвало да направи пререгистрацията", разказа пред „Марица“ дъщерята на Тошко Тодоров - Стефани.

В края на миналата седмица Тодоров изненадващо бил арестуван.  По-късно роднините му научават, че задържането е свързано с продадения преди две години кемпер. Оказало се, че само месец след сделката возилото е намерено изоставено в Драма с 28-тимата бежанци.

Година и половина Тошко е в неведение за случилото се. Не знае, че е издирван. Ходи на работа в карловска фирма и се прибира у дома в селото си. "Има безспорни доказателства, че в периода на залавянето на бежанците и на изчезването на истинските трафиканти - между 1 септември и 1 ноември 2019 г., баща ми е бил на работа в България и не е напускал страната", категорична е Стефани. Тошко е ходил в Гърция само веднъж - в края на ноември 2019-а, когато заедно със зет си и няколко приятели отиват на почивка в Гърция при свой познат.

Собственикът на фирмата, където Тодоров е на договор, направил справка и издал служебна бележка, от която е видно, че по времето на инцидента с мигрантите в Гърция Тошко е бил на работа.

"Искането за арест и екстрадиция в Гърция на баща ми е несправедливо. Ако бъде осъществено, то ще коства изключително много на него и на цялото ни семейство", твърди Стефани.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Брей

Брей

11.10.2021 | 14:10

Че алиби - не бил напускал България. Ами Вайбър, уотсап,сигнал не е ли ползвал. За да искат екстрадиция, ще имат сериозни данни гърците. А и купувачите н а кемпера може вече да са задържани там и да са го посочили като организатора в сянка на целия трафик Сега ще разчитате на справедливия съд, като много други!

Отговори
3 0
Поми.яри от Марица

Поми.яри от Марица

11.10.2021 | 13:11

Този да не си плаща,че оревахте всичко с историята му. Ако е невинен ще го пуснат,ако е виновен ще лежи до живот. Колко невинни лежаха заради гробаджиите,но не ги отразихте!

Отговори
10 2
Ross

Ross

11.10.2021 | 13:49

Напълно е възможно този да е невинен . Но парцала наречен вк марица нищо не пише за престъпленията на банкянския тулуп и гербавата измет.

Отговори
1 1
3,14

3,14

11.10.2021 | 12:33

Те всички герберасти са като този:гадни,долни,мръсни,крадливи,лъжливи,мошенници и не са раждани от майка,а са спуснати от Мутрата!

Отговори
5 1
Герберска схема

Герберска схема

11.10.2021 | 11:28

Резултати от 12-годишното управление на ГЕРБ

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?