4020

Разкриха мощна измамна схема с луксозни коли, и Пловдив е в кюпа

Мащабна схема за данъчни измами е разкрита при акция на МВР, НАП и прокуратурата. Схемата се отнася до търговия с луксозни автомобили и по първоначална информация е за милиони левове, стана ясно от брифинг по темата. Към момента по случая са разпитани 28 души като свидетели.

В края на миналата седмица е бил претърсен офис на голям търговец. Там данъчни, антимафиоти и прокурори открили данни за мащабната схема за измами.

Действията по разследването са проведени в шест града – София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Проведени са 23 претърсвания, като в хода на дейностите са установени 7 адреса, които не са били първоначално известни на разследващите.

„14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззета е голям по обем документация, компютърни конфигурации, както и голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото”, уточни заместник главният прокурор Мария Павлова.

Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.

„Става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме”, добави шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

За година в България по схемата са вкарани стотици скъпи автомобили, които са достигнали до крайния потребител.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 8 оценки
4.5/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Както винаги

Както винаги

20.11.2023 | 16:22

Полицията и "държавата" са с години след събитията. Годината е около 2005. Купува се луксозен джип за "фирма". Още на място се преоборудва като лекотоварен / свалят се задни седалки, опъват се мрежи между шофьора и пространството зад него.../ и - готово. ДДС не се плаща. Още щом пристига в офиса на фирмата колата е възстановена в първоначалния си вид. Но държавата не получи 22 процента. А дали тези "пропуски" не са преднамерени? Така или иначе, престъпниците, оказва се, са винаги с крачка пред "органите". Така е у нас - който има пари - ПИЧЕЛИ.

Отговори
6 0
Целия град знае кой е ….

Целия град знае кой е ….

20.11.2023 | 14:23

Как кой Кьосев , малкия мошенник . Спря да плаща ли ? От години гепи ддс

Отговори
11 0
Има ли значение кой е в момента?

Има ли значение кой е в момента?

20.11.2023 | 17:31

Тази схема не е от днес. Тя е поне от 20 години. Днес е един, утре друг ще го смени и толкова. Като сме село без кучета - така е. Който има пари - ще се откупи и живота ще продъжи без промени. Не е за първи, а за пореден път!

Отговори
4 0
Баш пловдивчаншн

Баш пловдивчаншн

20.11.2023 | 13:38

А добър ден открихме топлата вода и Америка щото спряха да си плащат където трябва

Отговори
16 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?