49
Следвайте ни

Рашков скочи на прокурори заради купувачите на гласове в Пловдив

viber icon

Прокуратурата в Пловдив не иска да финализира разследване за купуване на гласове и д изправи виновните на съд. Това заяви на брифинг в Благоевград служебният вътрешен министър Бойко Рашков, след като бе попитан дали трябва да има специално звено, което да обединява усилията на МВР и държавното обвинение по работа с изборни нарушения. 

"Законът е ясен - МВР осъществява своята оперативно-издирвателна дейност, събира нужната информация и когато тази информация е достатъчно, за да започне наказателен процес, докладва на прокуратурата и тя взима решение. Искам да кажа нещо, което не е никак лицеприятно.  През периода на предходните избори, които се проведоха, аз предоставих факти на прокуратурата за случаите за изборни нарушения, по които се провеждаха полицейски разследвания. Имаше такъв случай в Пловдив, при който служителите на реда успяха да установят човек, който беше изготвил списък на лица, на които се плаща, затова те да гласуват за определена партия, както и лицата, на които вече беше платено. Те бяха разпитани пред съдия и потвърдиха всички тези факти, но прокуратурата и досега не иска да финализира това разследване и да изправи тези лица пред съд", посочи Рашков. 

"Може би е случайно, но сега един близък на този същия, който организираше тогава купуването и продаването на гласове, в момента е в листата на ГЕРБ в Пловдив, на 22 място. Може би затова прокуратурата упорито се старае да създаде такова взаимоотношение специално за изборите, че да има информация за коя партия полицейските органи са събрали данни, и да стопират в една или друга посока нашето разследване. Затова струва ми се по-добре, да се разкрива обективната истина и да се избягват политическите пристрастия, които някои прокурори проявяват и то открито, полицейските служители да си разследват максимално пълноценно и чак тогава да предават случая на прокуратурата. И оттам нататък прокуратурата да си поема цялата отговорност", заяви Рашков. 

Вътрешният министър посочи, че МВР действа идентично спрямо престъпленията срещу политическите права на гражданите.

"Да, естествено, концентрираме се върху този вид престъпност, която е характерна за определен период от време, тоест когато наближат избори. Тази престъпност се реализира в отрязъка на 10-15 дни около изборния процес. Това е една особеност на българската политическа практика, за голямо съжаление, която се доказа във времето назад. Мисля че ние с всеки един нов избор трябва да показваме като държава, че изкореняваме това уродливо явление в живота в нашата страна", коментира още Бойко Рашков във Благоевград.  

Случаят, за който говори служебния вътрешен министър е онзи, при който преди няколко месеца бе заловен 40-годишен собственик на цех за дограма от "Столипиново", а там бяха намерени тефтери с над 2000 имена. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Защо Рашков си лошият

Защо Рашков си лошият

15.10.2021 | 00:38

Защото показваш кирливите ризи на ГЕРБ който направи 99% от българите най-бедните европейци с най-ниски заплати и пенсии. Затова си лошият министър за ГЕРБ.

Отговори
2 3
Каква прокуратура какъв Гешев какви 5 лв

Каква прокуратура какъв Гешев какви 5 лв

15.10.2021 | 00:24

На всички е ясно, че в България няма прокуратура, няма главен прокурор, няма парламент а е крайно време да има нови такива. Добре е че поне има действаща полиция на която трябва да се даде повече правомощия. Всичко друго е бля-бля-бля.

Отговори
2 2
ЖАН ВЪЛЖАН

ЖАН ВЪЛЖАН

14.10.2021 | 19:31

АЛО АДАШ,ПО -ГОЛЕМИ КОМУНИСТИ ОТ ГЕРБ ИМА ЛИ???? Я ИМ ВИЖ БИОГРАФИИТЕ.НЕ КОМУНИСТИ ,ТЪМНО ЧЕРВЕНИ БОЛШЕВИКИ ТА ДРЪНКАТ.В ГЕРБ НЕ СЕ ПРИЕМА ,АКО НЕ СИ БИЛ ЧЛЕН НА БКП.А ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ ГИ ПРИЕМАТ С ПРЕДИМСТВО.

Отговори
4 4
Жан

Жан

14.10.2021 | 19:20

Лошо е като прекалиш с първака, незнае какво да каже, за да може летеца отново да стане президент, но мисля че голяма част от народа е употребява първак и усъзнава какви щети нанесе президента и комунистите на държавата. Факти и доказателства, може да намерите в хранителните магазини, в бензиностанции, в evn. Чака ли ни Виденова зима?

Отговори
7 3
Г-н Рашков ,един съвет

Г-н Рашков ,един съвет

14.10.2021 | 18:38

Рашков набарай маминото и здрава измамата и ще те светнат на всички схеми по купуване и фалшификации на изборите.Тук са спецове.

Отговори
5 6
наздраве

наздраве

14.10.2021 | 17:57

дамаджаната все едно и също си дрънка. Бившият човек си говори, без никакви доказателства, дойдат ли изборите. Вече е смешен, да иде да пие една ракия и да пикае в 12 кенефа

Отговори
10 6
КОЙ

КОЙ

14.10.2021 | 16:50

е прокурорът?

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?