Следвайте ни

Райфъла прати конкурент за зелен хайвер в Гърция от затвора

Докато на Атанас Червенков-Райфъла бе наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ до финала на съдебната сага, от килията в затвора той се е опитвал да сплашва и да вади от играта основни конкуренти от бизнеса с частната Бърза помощ. Това твърди неговият бивш служител и настоящ конкурент Иван Станчев, позовавайки се на новото обвинение срещу Райфъла, по което Станчев е потърпевш. Преди дни Червенков бе осъден на 13 години затвор за опит за убийство и палежи. 

Най-новият прокурорски акт срещу скандалния бизнесмен беше внесен в съда през юли. Според документа, в периода от юни до септември 2017 г. в Пловдив Райфъла е извършил приготовление за запалване на имущество със значителна стойност. Обект на желанията за палеж е специален автомобил - линейка, марка „Мерцедес Спринтер", с пловдивска регистрация, на стойност 14 207 лева, който е собственост на Станчев. 

„Този мъж смята, че е всемогъщ и има огромно его. Не знам защо всички се страхуват от него. В нормалния свят само лоялните конкуренти оцеляват, а Райфъла си мисли, че все още живеем в 90-те години“, каза Станчев. Той дойде в редакцията на „Марица“, за да разкаже историята за това как Червенков се е опитал да го извади от бизнеса. 

Двамата се запознават през 2015 година, когато Станчев започва да работи за Червенков. Малко по-късно Станчев свидетелства в полза на новия си работодател и заявява, че Веселин Загорски е изнудвал Райфъла, за да промени показанията си. „Шефът изглеждаше винаги тъжен и реших да му вляза в положение. Накрая реших да не лъжа - Загорски въобще не ми е казвал такова нещо. Дори след като говорих пред съда, Веселин реши също да каже истината и разказа всичко“, заяви Станчев. 

Той помагал на семейството на Червенков. На 20 юни м.г. напуснал, защото не издържал на стреса, тъй като започнали да му поръчват ужасяващи неща: „Единия искаха да го заливам с киселина, другия да го отвличам, да му избождам очите... палежи на автомобили - става дума за свидетеля Роман Хаджийски, който свидетелствал срещу шефа“, твърди потърпевшият, който след напускането си станал конкурент на Червенков в бизнеса с частна Бърза помощ. 

За подготвяното покушение срещу него Станчев бил предупреден от затворника Йордан Налбантов, с когото Райфъла преговарял. Налбантов заявил, че поръчката била да се счупят краката на Станчев, да му се запали линейката и да го пратят на празен курс до Гърция. 

Схемата е била следната - Налбантов се бил заел да поръча от затвора транспорт на фиктивен пациент. Според заявката Станчев е трябвало да отиде до град Кавала в Гърция, да вземе болна жена и да я транспортира с линейката си до Стара Загора. В поръчката бил включен и лекар, който да я придружава. 

„Усетихме се и само формално го направихме. Щяхме да загубим много пари - първо за цялото гориво до град Кавала, който е на 260 км от Пловдив, да платим хонорар на лекаря. Освен това, според плана, щом пристигнем в гръцкия град, трябвало да ни съобщят, че бабата вече е умряла, и да подадат сигнал на 112, че линейката ни пренася нелегални цигари от Гърция за България. Щяха да ни спрат на границата и митничарите да направят линейката на парчета. След като този план се провали, Райфъла искаше да ми пали линейката, но аз я скрих и така не се стигна до палеж“, твърди Станчев. 

Делото в съда по това обвинение срещу Червенков се очаква да започне идния месец. По време на съдебните заседания ще бъдат разпитани всички свидетели и участници в схемата.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?