Райфъла на съд за побой с джапанка в затвора

Червенков плаща 1000 лева за лека телесна повреда, потърпевшият Сабри почина ​от инфекция

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла често обиждал и псувал покойния 46-годишен затворник Сабри Мурад в стационара на затвора в Пловдив, като дори многократно го налагал с джапанката си.

След побоя през ноември 2017 г. Мурад беше откаран в болница, където почина от белодробна емболия. Експертизата по делото показа, че смъртта му не е вследствие на ударите, а на влошеното му здравословно състояние.

По време на екшъна в лечебницата на зандана Червенков бил с мярка "задържане под стража" по делото за палежите на автомобили и поръчката на опита за убийство на Аргир Гяуров. Тъй като здравето му било влошено, той бил настанен в една от трите стаи на стационара.

На 17 ноември в същото помещение на лазарета постъпил и претърпелият операция на белия дроб Сабри Мурад. Той бил в лошо здравословно състояние, имал рана на гърдите и зад решетките лежал единствено в стационара.

Свидетелите по делото сочат, че Червенков

не бил доволен от настаняването на Сабри

в стаята, тъй като вторият бил с етнически произход. Райфъла го почнал още от вратата с репликата „мръсен ***, изчезвай от тук“, като го накарал да стои отвън в коридора.

Другите затворници разказали пред съда, че същата вечер, докато Червенков говорел по телефона, Сабри влязъл в стаята и си легнал, но се закашлял. Това подразнило бизнесмена, който изпсувал, станал, взел джапанката си от пода и ударил три пъти Мурад в областта на гърдите, като продължавал да го ругае. Подобни реплики обвиняемият изричал към пострадалия и в следващите два дни, в които продължавал при възможност да го удря по раната с джапанката си.

Сутринта на 18 ноември Сабри излязъл в коридора, като плачел, и разказал на друг затворник през сълзи, че отново е бил удрян с джапанка от обвиняемия в областта на раната,

освен това го бил ритал и блъскал.

Другият предложил да кажат на служителите в затвора, но Мурад отказал от страх. Вечерта на същия ден битият излязъл от стаята си. Друг лекуващ се затворник забелязал, че състоянието му е още по-влошено. На въпроса му „Какво става?“, пострадалият, който вече нямал сили да говори, с жестове му обяснил, че отново е бил бит.

На следващата сутрин Сабри охкал и стенел от болка. Отишъл в столовата и показал на лишените от свобода превръзката на раната си, на която освен кръв се виждал и отпечатък от обувка. От гърдите му се чувал странен свистящ шум. Другите уведомили лекаря и бил извикан екип на спешна медицинска помощ, който откарал Сабри в УМБАЛ „Св. Георги“, където починал две седмици по-късно.

Била изготвена съдебномедицинска експертиза, която не открила кръвонасядания, охлузвания или следи от побой, дори по ръбовете на раната, която се била отворила от гнойно възпаление. Вещите лица не установили връзка между смъртта на Мурад и нанесените му телесни увреждания.

Бизнесменът отново бил изправен пред съда, където

отрекъл всички обвинения.

Магистратите взели страната на разпитаните затворници и преценили, че Червенков е причинил на Мурад лека телесна повреда, но без разстройство на здравето.

Поради тези причини Райфъла ще трябва да заплати само глоба в размер на 1000 лева. След случая той беше преместен в затвора в град София.  Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?