49
Следвайте ни

ПУ проверява за Еразъмгейт, Кьовеши разследва

viber icon

Прокуратурата разследва злоупотреба със средства по студентската програма „Еразъм+“ след сигнал от Пловдивския университет. Става въпрос за измамна схема, която действа от дълго време. В много от случаите студенти са станали неволни съучастници, изявявайки желание да станат част от програмата и да заминат на обучение и практика в някоя от страните в ЕС. Според разследващи  други пък са участвали съвсем съзнателно с цел да се сдобият с материални облаги. Самата схема е проста - попълвали са се документите на съответния студент, след което той бива одобрен. Самите обучаващи се обаче въобще не напускали страната, а парите, които се отпускат по време на практиката им, се източвали. Отчетите, които задължително се подават, пък се фалшифицирали така, че да не будят никакво съмнение. При проверка са открити около 40 случая на фиктивни практики на студенти. Основните „играчи“ са специалисти по попълване на необходимия пакет документи за кандидатстване. Именно от тяхната прецизна работа зависи дали студентът ще бъде одобрен, дали и колко пари ще получи. По неофициална информация са се присвоявали между 4000 и 8000 лв. на студент. Те са получавани именно от посредниците. От Окръжна прокуратура потвърдиха пред "Марица", че при тях е постъпил сигнал от ръководството на ПУ „Паисий Хилендарски“ за злоупотреба със средства, получени по програма „Еразъм“ за обучение на студенти в държави от ЕС.

Сигналът вече е изпратен до Върховна касационна прокуратура с оглед преценка за сезиране на Европейската прокуратура. Това означава, че е много вероятно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши да се занимае с казуса, който съвсем не е за подценяване, предвид че съществува възможността схемата да се практикува в още родни вузове.

"Осъждаме всякаква злоупотреба със средства от еврофондове в ущърб на нашите студенти, имиджа на висшето училище и страната ни като бенефициент по програма „Еразъм+”. В момента се извършва проверка по изнесената информация", коментираха скандала и от ръководството на Пловдивския университет. 

Екипът на "Марица" изпрати въпроси и чака отговор и от Центъра за развитие на човешките ресурси, който в качеството си на национална агенция отговаря за разпределянето на средства по програмата "Еразъм+" между всички български висши учебни заведения.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?