Следвайте ни

Първо в "Марица": Шефката на НОИ Пловдив гаси пожара в Силистра

След като нищи липсата на 240 досиета под тепетата, Розалия Джинева трябва да разшири периметъра на проверките за незаконно отпускани пенсии

viber icon

Директорът на пловдивското поделение на НОИ Розалия Джинева оглави временно структурата на ведомството в Силистра, научи „Марица”. Тя е командирована, след като началникът там Милен Пенчев бе арестуван заедно с други служители и общо шестима души бяха обвинени в участие в организирана група, осигурявала отпускане на по-висока от полагаемата пенсия чрез фалшиви документи за стаж.

Месец и половина Розалия Джинева ще е временно изпълняващ длъжността директор на ТП на НОИ в Силистра, потвърди самата тя. Задачата й е да задейства бързи мерки по отношение на евентуални злоупотреби. „Казусите с вече установените отпуснати фалшиви пенсии са изяснени. Работата е свършена бързо от разследващите органи, но сега ще се разшири обхватът на проверките, за да засегнат по-голям периметър”, обясни Джинева.

До временното назначение се стига, тъй като тя вече има опит в изясняване на евентуални злоупотреби. Както „Марица” писа, след няколко анонимни сигнала за изчезнали досиета през 2013 г. Джинева разпорежда пълна инвентаризация в ТП на НОИ в Пловдив. Установява се, че липсват около 240 преписки, като пенсиите на всички тези хора са отпуснати през 2000-2001 г. и са минали през един и същи контрольор, който по онова време вече е бил извън системата. В онзи момент това е прецедент и няма писани механизми за действие.

След като запознава със ситуацията, тогавашният управител на НОИ и настоящ социален министър и председател на Надзорния съвет на НОИ Бисер Петков, юристите и методистите във ведомството, Джинева предприема изясняване на статуса на всички пенсионери с липсващи преписки. От тях е поискано да представят повторно оригиналите на документите или да декларират кога къде са работили, за да бъдат изискани те по служебен път. В хода на този процес по думите на Джинева са останали проблемни 116 казуса, в които стажът, при който е станало първоначалното пенсиониране, не е потвърден повторно. Разминаването касае първа и втора категория труд, както и труд под земята, които дават право на по-ранно пенсиониране с по-висока пенсия.

Позицията на ТП на НОИ в Пловдив е, че всички тези хора вероятно при първоначалното пенсиониране са предоставили други документи и са получили пенсиите недобросъвестно, поради което трябва да възстановят сумите. Размерът им стига до 100 000 лв. на човек. Част от тях са върнали парите, на други дългът е опростен след съдебни дела, тъй като магистратите са постановили, че нямат вина за изгубването на книжата. В някои от случаите пенсията е прекратена, тъй като според повторно представените документи засегнатите нямат право да са пенсионери, на други е преизчислена в по-малък размер.

Успоредно с уточняването на статуса на засегнатите пенсионери са търсени и виновни служители в НОИ, като събраните факти през 2015 г. са предоставени от Розалия Джинева на прокуратурата и Икономическа полиция. Както „Марица” писа, 2 г. по-късно досъдебното производство за длъжностно престъпление е прекратено поради липса на доказателства, включително и за безстопанственост.

Както „Марица” съобщи, социалното министерство отказа да коментира казуса в Пловдив, нанесъл щета около 10 млн. лв. Трета седмица няма отговор и на въпросите, които изданието отправи към НОИ - през кои длъжностни лица са минали проблемните преписки и кои служители са отговаряли за опазването на документите, какво е предприето спрямо тях от ръководството на НОИ, какви обяснения са дали те и потърсена ли им е административна отговорност.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?