49

Проверка на прокуратурата установи нарушения в оръжейни предприятия

Множество нарушения констатира проверката в предприятията за производство на оръжия и боеприпаси, разпоредена от Апелативната прокуратура в Пловдив. Целта й беше да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. 

На територията на апелативния съдебен район, който включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян  и Кърджали, има общо 9 обекта за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, както и още складове и магазини за продажби и съхранение.

Констатирано е, че работодател в Пловдивско не е провел ежегодното обучение по безопасност на труда на работниците, заети в дейности, които създават опасност за тяхното или на други лица здраве и живот. Издадено е предписание то да бъде провеждано периодично съгласно съответните наредби.

В област Пазарджик в производствена и складова база на предприятие не е осигурено съвместно информиране на други бази и предприятия, които се намират наблизо, с цел координация за предпазване на работещите от рискове от трудови злополуки.

В област Смолян не са констатирани нарушения.

Проверените обекти в област Хасково представляват магазини за продажба на оръжие, боеприпаси и ловно рибарски принадлежности. Установени са общо 44 нарушения на трудовото законодателство.

На територията на област Кърджали са проверени търговски обекта. Констатирани са няколко нарушения, за които са съставени и връчени съответните протоколи.

Проверката на територията на област Стара Загора не е приключила поради големия обем от документи и материали за анализиране.

Проверките в предприятията за производство на оръжия и боеприпаси и в търговските обекти са периодични и се извършват от конкретните контролни органи. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?