49
Следвайте ни

Проверка на НАП доказа: Бившият шеф на полицията изряден данъкоплатец

viber icon

Специалисти от НАП-Велико Търново гледаха под лупа доходите и имотите на бившия шеф на полицията в Пловдив и съпругата му за 5 години назад. Проверката започнала минути след като старши комисарят бе освободен от поста на 16 август 2021-ва.  

Изрядни. Това е констатацията на НАП-Велико Търново, след като специалисти от Дирекцията извършиха щателна проверка на бившия шеф на Пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев и съпругата му Николета Парахулева -Рогачева. Под лупа бяха гледани доходите и притежаваното от тях имущество с пет години назад. 

Проверката започнала на 16 август, минути след като самият Рогачев обяви пред "Марица", че е дисциплинарно уволнен.  Същия ден служителка от НАП-Велико Търново позвънила на съпругата му и я уведомила, че започва ревизия. Още тогава Рогачев заяви, че не се притеснява от нищо, и резултатите го потвърждават.  Проверката е приключила на 10 януари.

Припомняме, че през юли 2019 г. Рогачев бе назначен за директор на Областна дирекция на МВР-Пловдив с ранг старши комисар. Той зае стола на Атанас Илков, който пък пое полицията в Кърджали. Към днешна дата Илков е зам.-директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Миналото лято Рогачев бе отстранен от поста по нареждане на Бойко Рашков. На негово място за няколко месеца начело на Пловдивската полиция застана Петър Тодоров, дългогодишен кадър от системата и началник на Първо районно. Впоследствие Тодоров се издигна до главен секретар на МВР и повери полицията в града под тепетата на Димитър Балев, който пък дойде от системата на БОП. 

Под ръководената на Рогачев дирекция се превърна в една от водещите у нас в борбата против престъпността. В значителна степен бе овладяна битовата престъпност, значително намаляха тежките катастрофи с пострадали и загинали.

В периода на неговото управление бе регистрирано най-голямото намаление на броя на ПТП - на загиналите и ранените в сравнителен 5- и 10-годишен период. Рогачев признава, че е постигнал това благодарение на изключителното взаимодействие с прокуратурата - на районно, окръжно и апелативно ниво. Докато той главяваше Пловдивската полиция, бяха задържани голяма част от дилърите на наркотици в района на училищата, в заведенията и на обществени места. Много от тях вече са осъдени. В онзи период бяха разбити множество нелегални фабрики за преработка, производство или складиране на тютюневи изделия без бандерол. Само за няколко дни бяха разбити три добре прикрити нелегални  фабрики в селата Желязно, Цалапица и Калековец.

Рогачев бе в основата на редица кампании и инициативи, насочени към децата и младите шофьори. В ролята си на директор той насити малките населени места с униформени, което намали значително битовата престъпност там.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?