3906

Протест! Пловдивски затворник гълта лъжици, не му лекували зъбобола

Пандизчия от пловдивския затвор гълтал лъжици в знак на протест, че не му обръщали внимание на зъбобола. Мъжът имал силни болки и твърди, че на няколко пъти искал лекарска помощ, но никой не взел предвид оплакванията му.  Така решил да гълта лъжици, за да се превърне в център на внимание, но и това не помогнало. Липсата на адекватна медицинска помощ зад решетките е само едно от оплакванията на затворника, който завел иск за обезщетение в размер на 50 000.  

В списъка с оплаквания са също липсата на достатъчно жилищна площ, лоша хигиена – наличие на дървеници, хлебарки, гризачи, липса на течаща топла вода в килиите. Пандизчията недоволства от това, че лятно време било много топло, а през зимата – много студено. В иска си изтъква, че затворниците сушали дрехите си в килията и това запарвало въздуха и причинявало мухъл. Изтъкнал и и, че работел в обособено производство 6 месеца в запрашена среда без предпазна маска и 5 месеца в столовата, където не се спазвало правото му на каре. 

Всичките му оплаквания и тъврдения обаче са отхвърлени като неоснователни и недоказани, включително влошено здраве или по-точно проблем със зъбите, освен това за пренаселеността на килиите, които е счетено за основателно. От съдебното решение става ясно, че затворникът претендира за обезщетение за период от 1142 дни зад решетките. 

Така магистратите от Административния съд присъдили обезщетение в размер на 5000 лв., като отхвърлили претенцията за разликата до 50 000 лева като неоснователна. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Алилко Гърбавия от Бяла Слатина

Алилко Гърбавия от Бяла Слатина

04.12.2023 | 15:47

Абе, няма ли някой надзирател да му плесне два-три шамара и да му излекува зъбобола набързо. Как, не се научиха тези затворници, че затвора е място за превъзпитание и изобщо не е санаториум за да се лекуват...

Отговори
7 1
Джон Траволта

Джон Траволта

04.12.2023 | 19:35

Не така бе брат и в затвора са хора,някои лежат провокирани от шибаната ни система на здравеопазване,Разбираш ли.Дори баща ми на 82 години го осъдиха на пробация за издаден фалшиф тест за Ковид,и то от медицинско лице.Ти вярваш ли.

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?