Следвайте ни

Прокурори влизат в пловдивския затвор

viber icon

Прокуратурата влиза в пловдивския затвор, научи "Марица". Причината - заповед на главния прокурор Иван Гешев, с която разпорежда извършването на проверки в затворите и затворническите общежития.

Ръководителите на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца ще трябва да сформират екипи за проконтролирането на местата за лишаване от свобода.

Проверките имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и дали се крият забранени вещества, вещи и предмети в килиите. 

В хода на проверките ще се проверява и дали затворниците са пускани законно в домашен отпуск, като под лупа ще се проследи периода от 1 юни 2020-а до края на май миналата година. 

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите, както и дали се спазва регламентирания ред при постъпили оплаквания от лишени от свобода за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и други. 

Проверяващите имат за задача да установят какъв е броят на регистрираните случаи на постъпили оплаквания за упражнено насилие и констатирани травматични наранявания за проверявания период, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове, гласи заповедта на главния прокурор Иван Гешев. Указано е в случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения, да се предприемат необходимите действия и да се накажат виновните. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?