46

Прокурори с приемни в пловдивските села, правят списъци на самотно живеещи пенсионери

Прокурори от Районната прокуратура в Пловдив отварят приемни по график в общините и малките населени места в областта, в които ще приемат граждани и сигнали от тях.  Това стана ясно днес на съвместна среща, организирана по инициатива на районния прокурор Чавдар Грошев и заместникът му Атанас Илиев с кметовете на общините в Пловдивско.  

Целта й бе подобряване на взаимодействието с държавните и общински органи и организации, пълноценната обмяна на информация за противодействие на битовата престъпност, престъпленията по транспорта и разпространението на наркотични вещества сред подрастващите, оказване на методологична помощ на контролните органи и координация на действията им по актуални проблеми по реда на надзора на законност.

На срещата присъстваха Анна Викова, заместник-окръжен прокурор на Окръжната прокуратура, шефът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов и началниците на охранителна и пътна полиция - комисар Костадин Костов и гл. инсп. Йордан Милушев.

Под формата на активна дискусия представителите на местната власт споделиха проблеми, свързани с домови кражби, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, телефонни измами, мигрантския натиск и пътнотранспортни произшествия.

По предложения на Районната прокуратура и с оглед подкрепа на уязвими групи от обществото ще бъдат създадени приемни в общинските центрове и малките населени места в Пловдивска област. В тях прокурори ще се срещат с граждани, за да приемат техни сигнали, да ги изслушат и да им съдействат, както и да ги запознаят с ролята и задълженията на държавното обвинение.

Участниците в дискусията подчертаха необходимостта от превенция и провеждане на редица разяснителни кампании сред населението относно битовата престъпност и в частност телефонни измами, кражби, грабежи и др. Прокурорите ще се включат в редица срещи с рискови групи – възрастни хора, етноси, деца и младежи. На тях ще ги запознаят с опасностите от телефонни измами, употребата на наркотици, нарастващата битова престъпност и други.   

Взе се решение да бъдат изготвени списъци на самотно живеещи възрастни хора, които да се водят на отчет при полицейските инспектори и да се провеждат периодично разговори с тях, особено през наближаващия зимен сезон. Целта е те да знаят при нужда къде и как да потърсят най-бързо помощ от институциите. Кметовете се ангажираха да  изготвят такива списъци.

На срещата бяха поставени проблеми, свързани със снегопочистването, необходимостта от полагане на пътна маркировка, както по улиците, така и по шосетата от републиканската пътна мрежа, почистването на речните корита и спонтанно възникващи незаконни сметища.

Ръководството на Районната прокуратура набеляза конкретни проблеми, които следва да бъдат решени по реда на надзора за законност. Част от предвидените мерки е организирането на целеви съвместни срещи между прокуратурата и местната власт, на които да присъстват и представители на контролни органи за разрешаване на конкретни проблеми.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?