49

Прокурори предупредиха пенсионери: Нарастват случаите на телефонни измами, пазете се!

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев разясниха опасностите от телефонни измами пред пенсионери в село Устина. На проявата присъстваха кметът на селото Нели Бундева и младши полицейски инспектор Росен Сарафов от РУ-Стамболийски. Това бе първата проява от програмата на прокуратурата за поредица от срещи с възрастни хора от града Пловдив и населените места в областта с цел превенция на телефонните измами.

Пред пенсионерите Чавдар Грошев и Атанас Илиев представиха реални казуси за пострадали от този вид престъпление. Те разясниха схемите, които трябва да се знаят, за да не попаднат възрастните хора в тях. 

„Никой служител от държавна институция няма да ви се обади, за да поиска пари по телефона, както и да ви каже, че трябва да ги хвърлите в чанта от терасата, защото помагате за залавяне на телефонни измамници. Не вярвайте, а веднага затворете телефона и потърсете съдействие от полицията и прокуратурата“, обясниха двамата магистрати. Те напомниха и за друг популярен начин за събиране на пари, а именно когато измамниците се обаждат и се представят за близък роднина, пострадал при катастрофа. Някои от пенсионерите също разказаха случаи със свои близки, попадали в подобни схеми. Кметът на селото Нели Бундева и мл. полицейски инспектор Росен Сарафов обясниха, че те също редовно предупреждават възрастните хора за опасностите от подобни деяния.

За първите девет месеца от 2022 г. в Районна прокуратура-Пловдив е установено нарастване на случаите на така наречените структуроопределящи престъпления – кражби, грабежи, измами, пътнотранспортни произшествия. Относно констатираните случаи на измами за първите 9 месеца на 2021 г. са регистрирани 156 дела, докато за същия период на 2022 г. цифрата нараства на 191 дела, като в голяма степен увеличението се дължи на повишения брой телефонни измами.  

Чавдар Грошев и Атанас Илиев изнесоха и открит урок пред ученици от 5, 6 и 7 клас в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в с. Устина. Пред тях те говориха за професията на прокурора, за опасностите в интернет и употребата от наркотични вещества, за хулиганството и недопустимите прояви на агресия в училище. „Бъдете внимателни, слушайте своите родители и учители и споделяйте, когато имате проблем, защото те могат най-бързо и правилно да ви дадат съвет и помогнат“, обясниха прокурорите.

Прокурори от Районната прокуратура ще изнесат открити уроци през януари 2023 г. пред ученици в гр. Асеновград, гр. Карлово и гр. Първомай по програмата „Заедно в час по етика и право“, която продължава вече няколко години. Предстоят срещи и с възрастни хора от Пловдив и областта, като следващата е с пенсионери от район „Западен“ в града.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?