71

Прокурор Костов за схемата на лекарите в Пловдив: Точили Касата с 31 фиктивни пациенти, търсим още

1000 са пациентите на медицинския център за физиотерапия в Пловдив, точил Здравната каса. Това каза на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Димитър Костов, предаде репортер на "Марица". 

Ще разширим разследването и ще проследим случаи от началото на 2023 г, каза той. 

Костов уточни, че към момента установените фиктивни пациенти са 31, а източената от Касата сума е 12 900 лв. Днес по обяд Районния съд ще разгледа искането на прокуратурата за постоянно то задържане на двамата замесени в схемата - общопрактикуващ лекар и служител на медицински център за физиотерапия в "Кършияка". 

Прокурор Костов благодари за активната гражданска позиция, която довела до разплитането на случая. Разследването започва след сигнал на жена, която след случайна справка в НЗОК разбира, че са й извършени 23 манипулации в медицинския център, без тя да е стъпвала там. 

Шефът на "Икономическа полиция" комисар Георги Боюклиев посочи, че към момента няма как да се конкретизира точна бройка на фиктивните пациенти. В хода на разследването това ще се установи, каза той. И допълни: Иззели сме документация и компютри. Разследващите са установили, че целият архив на медицинския център е преместен в склад. 

Наказанието, което очаква двамата замесени лекари е от 2 до 8 години затвор. 

Схемата била изпипана - джипито пускал направления на свои пациенти за физиотерапия във въпросния център, без тяхно знание. На края на месеца Центъра отчитал тези направления на Касата и получавала парите за фиктивните манипулации.
 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?