Следвайте ни

Прокурор Галина Андреева проговори след мълчаливия бунт

viber icon

Прокуратурата в Пловдив почервеня от тоги. Причината – мълчалив протест заради опитите чрез спешно законодателство да бъдат унищожени структурите за борба с организираната престъпност и да се стъпче независимостта на съдебната власт. 

„Заставаме тук днес, за да изразим мълчаливото си несъгласие със намерението за нарушаване на конституционно установения принцип за разделение на властите и опитите за политическо вмешателство в системата на независимата засега съдебна власт. Именно за да остане тя независима, считаме че част от законодателните идеи, целящи фактическото изваждане на прокуратурата от съдебната власт в никакъв случай няма да доведат до повече независимост, в което вярвам, че са убедени и всички“. Това каза в краткото си изявление пред журналисти зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Рано тази сутрин прокурорите, следователите и служителите в Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура излязоха с декларация.  В нея се казва, че независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава.

"Направените преди дни предложения за изменения в НПК и ЗСВ в голямата си част противоречат на Конституцията на Република България. Това е така, защото Конституционният съд вече имаше възможността и се произнесе по въпросите налице ли е равенство и тъждественост между „специализиран“ и „извънреден“ орган на съдебна власт , както и между „редовен“ и „извънреден“.

Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на „спецмагистратурите“ да се повдига отново.

Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт.

Ако сме Европейска държава, не би следвало току що транспонирани европейски правни норми и директиви да бъдат фактически бързо дерогирани в съмнителна обстановка. Та нали в резултат именно на успешното затваряне на Глава 24 от преговорите за приемането ни в Европейския съюз през октомври 2004 г. - “Правосъдие и вътрешен ред“, България остана обект на мониторинг от страна на европейските институции в четири сфери, една от които бе създаването на независима, надеждна и ефикасна съдебна система. Защо се забравиха мотивите на законодателя, наложили създаването на специализирани структури през 2011 г. и поетият ангажимент за създаване на независима и ефикасна съдебна система. Достатъчно дълъг период от време ли са 9 години, че да се направи кардинален извод за ефикасността на „спецправосъдието“?", питат те в нарочната декларация. 

Ръководството на Прокуратурата на Република България в лицето на Иван Гешев излезе с изявление, че подкрепя протеста на прокурорите, следователите и съдебните служители в цялата страна. 

„Като всеки български гражданин, най-вече ние, сме длъжни да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите. Това са едни от основните ценности, върху които е изграден Европейския съюз, а и всяка демократична държава.

Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по грава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на т.нар. Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси“, гласи позицията.

В нея се казва оше, че Прокуратурата ще уведоми европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в Република България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

адвокат

адвокат

29.04.2021 | 15:27

Познайте от първия път КОЙ ги е накарал на този акт.Между тях е пълно със свестни хора, но.............хляба трябва да се пази.Ако в близките месеци се "обърне палачинката" , всички ще подскачат от радост за промените.

Отговори
3 1
За един приятел питам

За един приятел питам

29.04.2021 | 13:04

Спец. прокуратурата да кажат колко Гербери осъдиха, колко "апартамента" скатаха, колко дела държат на трупчета, за да мачкат, политически мишки колко разследваха и т. н.

Отговори
7 2
Cqlata sistema

Cqlata sistema

29.04.2021 | 12:43

E varzana

Отговори
2 5
Бай Х.

Бай Х.

29.04.2021 | 12:39

Протестират, защото иначе каскетът ще ги уволни. В УНСС се видя много добре как се прави. И това са ни прокурорите, жалки и зависими мишоци.

Отговори
12 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?