Следвайте ни

Прокуратурата в Пловдив удари корупцията и убийците на пътя

viber icon

Повече дела за корупция, бързо правосъдие за подкупи, държане и разпространение на наркотици, кражби и измами, бързо приключване на разследванията по тежки престъпления. Това са били тенденциите в работата на прокурорите от района на Окръжната прокуратура в Пловдив през миналата 2020-а. 

Тук спадат също увеличаване на броя на внесените обвинителни актове в съда, както и ниско ниво на делата с оправдани лица – 1 %. 

Магистратите отчетоха работата си на годишно събрание вчера, което заради противоепидемичните мерки се проведе онлайн.  Гости бяха Десислава Пиронева - заместник-главен прокурор, Тодор Деянов - апелативен прокурор, Розалия Шейтанова - председател на Окръжен съд-Пловдив и старши комисар Йордан Рогачев, директор пловдивската полиция. 

„През 2020 г. работихме в условията на пандемия, трябваше да се справяме с нови предизвикателства, но считам, че с колегите сравнително успешно изпълнявахме своите задачи, което е показателно и за резултатите“, посочи окръжният прокурор Румен Попов. 

Статистиката сочи, че през 2020-а прокурорите от Окръжната прокуратура-са внесли 2717 прокурорски акта спрямо 2962 лица. Осъдените и санкционираните с влязъл в сила съдебен акт през отчетния период са 2617.

Наблюдавани са били общо 15 958 досъдебни производства. Продължава тенденцията за засилена работа по образуваните бързи производства, като през периода са били наблюдавани общо 1881 броя. Решените дела за корупционни престъпления са 103. Увеличил се е броят на делата на специален надзор, като най-много са тези за нарушена карантина. Окръжна прокуратура-Пловдив е извършвала проверки по реда на надзора за законност за престъпления против околната среда – незаконни сметища и кариери, уличното осветление, незаконна сеч, състоянието на язовирите и други.

През годината под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив са били проведени множество специализирани полицейски операции за безопасността на движението,  битовата престъпност и държането и разпространението на наркотични вещества. Окръжният прокурор Румен Попов благодари  на ръководството на полицията в Пловдив за добрата съвместна работа по всички направления.

По думите му превантивните мерки дават резултат при предотвратяване на корупционните престъпления по пътищата, т.е. предлагане на подкупи от шофьори, за да не бъдат санкционирани от полицейски служители за нарушения.  През 2020-а Окръжната прокуратура е наблюдавала три пъти повече дела от този вид в сравнение с 2019-а, като тенденцията за увеличаване на броя на разследванията за подобен род престъпни прояви продължава и през 2021-а. За първото тримесечие на тази година делата са повече в сравнение с цялата 2020 г. 

Заради засиления полицейски контрол се отчита намаляване на броя на тежките пътнотранспортни произшествия, но пък се увеличава броят производствата за шофиране в пияно състояние и след употреба на наркотични вещества. По-малък е броят на битовите престъпления – кражби, но е по-висок процентът на разследванията за общоопасни престъпления, документни престъпления и престъпления против дейността на държавни органи. 

В края на събранието заместник-главният прокурор Десислава Пиронева поздрави прокурорите за добрите резултати и пожела успешна работа и през тази година. Приоритетите през 2021-а на Окръжната прокуратура са свързани с разследвания за корупционни престъпления, прането на пари, битовата престъпност, разпространението на наркотици, околната среда и други.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Марица, днес не е 1 Април

Марица, днес не е 1 Април

07.04.2021 | 16:21

Резултатите от изборите сочат обратното

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?