Следвайте ни

Прокуратурата разследва кой провали Транспортния проект в Пловдив

viber icon

Окръжната прокуратура в Пловдив ще търси виновниците за провала на Транспортния проект в Пловдив.  Вече е образувано досъдебно производство за безстопанственост във връзка с изпълнение на договор за изграждане, внедряване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт. За гафовете и платените на вятъра пари по договора с испанската фирма "Индра системас" "Марица" писа многократно.

Ето какво съобщиха преди минути от прокуратурата:

"През периода 2015 г.- 2016 г., в гр. Пловдив, от длъжностни лица, не са били положени достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за възложената им работа, във връзка с изпълнение на договор с предмет „Изграждане, внедряване и поддръжка на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)“, и от това са последвали - значителна повреда на имущество и значителни щети за Община Пловдив – престъпление по чл. 219 ал. 1 от Наказателния кодекс", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Разследването ще бъде възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Пловдив.

В хода на досъдебното производство, по указания на наблюдаващия прокурор, ще се установяват факти и обстоятелствата около изграждането, приемането, тестването и последващото ползване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ) в Община Пловдив и причината за продължаващата й непълна функционалност към момента.

Първоначално предвиденият от закона срок за приключване на досъдебното производство е двумесечен".

Информацията за взаимоотношенията с испанската фирма "Индра Системас" - изпълнител на информационната система и тази за електронно таксуване, част от големия Транспортен проект, беше една от най-строго пазените тайни от предишния кмет на Пловдив Иван Тотев. 

Проектът бе реализиран с 44 млн. лева европейска помощ по ОП "Регионално развитие". След настояването на новия кмет Здравко Димитров, заместника му Тодор Чонов и група общински съветници сагата с документацията  започна да се разплита едва в края на миналата година.

Ръководител на Транспортния проект беше Борислав Кръстев. Той е човекът, подписал приемно-предавателните протоколи, според които двете системи - информационната и тази за електронното таксуване, са изпълнени качествено и въведени в експлоатация. На база на тази информация Община Пловдив в качеството си на възложител не е имала никакви забележки към „Индра системас“. Работата по проекта е приета за свършена и от управляващия орган по оперативната програма - Министерството на благоустройството и регионалното развитие. Повече от 4 години след изграждането на въпросните системи обаче пловдивчани и гостите на града виждат друго - електронното таксуване не е въведено, а  информационната система все още работи с огромни проблеми и пропуски. 

В края на миналата година зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов заяви, че има констатирани нарушения, извършени от длъжностните лица в частта на Транспортния проект, касаеща електронната система за таксуване. Така на практика подозренията, че предишното ръководство на Община Пловдив е похарчило близо 20 милиона лева от ОП „Регионално развитие“ за неработеща система, бяха потвърдени.

 

 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Министерството

Министерството

01.09.2020 | 17:31

Ами то и в Министерството работят гладни въшки, които срущу финикийски знаци ще си затворят не само очите, но ще продадат и майка си. И така се отчита, че всичко по проекта е ок. Някой още има ли съмнения за това?

Отговори
1 0
Къде си Гешев ?

Къде си Гешев ?

01.09.2020 | 08:38

И в мандата на Здравко Димитров Тотю си държи хора в 2/3 от структурите в града и влияние в Общинския съвет...Ей кмете, ОСЪЗНАЙ СЕ и действай с твърда ръка. Изчисти навързаните като чер-ва Тотювци, ако искаш да се случва нещо хубаво в този град...!!!

Отговори
3 0
погрешно озаглавено. ИСПАНСКАТА електроника е само малка част

погрешно озаглавено. ИСПАНСКАТА електроника е само малка част

31.08.2020 | 23:45

Разследването трябва да почне издъно, от корен - как така Градът още в комунистическо в 50те години си имаша отлична тролейбусна мрежа, и като как Ортаците -автобусаджийска мафия- на Мамин ИнДжинеринг ИМПЕРИАЛиста ни лишиха от електротранспорт? Фместо да го ДОРАЗВИЯТ? С трамвай, разбира се! И с метрополитен от Терминала до ИМПЕРИАЛа? А? Електрониките мани ги ти, с тия миризливи бръмчилки закъде сме -закъм Средновековието? Барем ФАЙТОНИ да пуснат, да разрешат да си пасем магаренца че да топуркаме из Пешеходните Зони (будалите много им се гордеят, че в Галактиката нямало по-дълга пешеходна...)

Отговори
5 0
Реалист

Реалист

31.08.2020 | 18:40

Ти трябва да си неграмотен да не знаеш кой е виновен много ясно че Тотев и онази горе леля му ако продължава да държи много за него да го защитава май-май и тя ще го отнесе мисля че Бойко трябва и нея да я махне защото и тя бърка много кажи тя го държи и той си прави каквото си иска без да пита никой нито общински управници нито нищо натиска хората натиска ето сега тези бушони ще изгърмят ако си мълчат аз ако съм на тях казвам самата истина защото те не са виновни толкова отколкото Тотев

Отговори
5 0
Елементарно Уотсън

Елементарно Уотсън

31.08.2020 | 16:34

То е ясно в кои джобове са потънали парите и комисионните.Трябва да си много т..ъп да не знаеш.При испанските мош..еници и при тотев ишайкатаму.

Отговори
7 1
Тотнъм

Тотнъм

31.08.2020 | 14:59

Тук картината е мащабна и както е написано в статията след като МРРБ е отчело "ОК", рубриката е "Без коментар". За каква безстопанственост се пише, при положителни одити на МРРБ ? Прокуратурата какво точно търси и какво всъщност би искала да докаже ? Фактите около избора на самата испанска компания знаят дали са интересни ? А ръководните лица (всички) при проекта СУГТ и свързаните с тях подизпълнители в обхвата на проверките ли са ? Става все по-весело ! :)

Отговори
3 0
няма никаква корупция

няма никаква корупция

31.08.2020 | 14:50

"Работата по проекта е приета за свършена и от управляващия орган по оперативната програма - Министерството на благоустройството и регионалното развитие." - Ето как МБРР следи проектите с европейски средства и ги контролира. Понеже председателят на ГЕРБ Пловдив беше и кмет на града, всичко е прието и разписано! 20 милиона за Електронната система са потънали в нечии джобове....

Отговори
5 0
Плана на шайката за крадан ваню

Плана на шайката за крадан ваню

31.08.2020 | 12:42

Готвят го за депутатче.Имунитетче.Изтича давност и чао доскив.Ни лук ял,ни мирисал.Баба мента е подготвила всичко.

Отговори
12 0
Депутат ама друг път

Депутат ама друг път

01.09.2020 | 13:26

Хах...никой не го готви, той си се готви

Отговори
1 0
Гешев????

Гешев????

31.08.2020 | 12:35

Тотю още ли не е в затвора

Отговори
9 0
съдия

съдия

31.08.2020 | 12:20

Пeевската държанка с каскета още ли се опъва ?

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?