Следвайте ни

Прокуратурата погна подкупната данъчна от НАП-Пловдив

viber icon

Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо 59-годишната данъчна служителка от НАП-Пловдив Ренета Иванова за търговия с влияние. 

Иванова е с обвинение за подкуп в размер на 4000 лева, поискани от собственик на фирма заради нередовни фактури в счетоводството на обекта. 

Тя бе хваната при получаването на половината от поискания след рекет подкуп от притежател на фирма и собственик на търговски обект. Ренета Иванова Данъчната засякла фалшиви фактури в документооборота на фирмата и за да не състави акт за злоупотребата, си поискала подкуп.

Историята започнала в началото на 2020 година. Тогава инспектори от НАП – Пловдив извършвали данъчна проверка на фирма от града, която се занимавала с продажба на облекла българско производство и внос от чужбина.  

Месец след като била уведомена за проверката, управителката решила да получи информация за развоя й. Нейни познати я свързали с обвиняемата Ренета Иванова, която била дългогодишен служител на НАП – Пловдив, като последно изпълнявала длъжността на началник на отдел. 

Тя приела в кабината си управителката на фирмата, която й споделила за проверката и предоставила името на дружеството.  На 18 февруари данъчната й се обадила по телефона, като й съобщила, че е събрала информация за проверката и я поканила отново да се видят в кабинета. Там обяснила на управителката на фирмата, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева. 

Иванова  казала, че може да съдейства проверката да приключи без констатации за нарушение, като срещу това поискала подкуп от 4 000 лева. Парите трябвало да бъдат дадени на два пъти – по 2 000 лв. 

На 24 февруари данъчната служителка била задържани след като получила 2 000 лева от управителката на дружеството. Тя бе остранена от длъжност. Впоследствие спрямо нея бе взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лева.

Предвиденото в закона наказание за данъчната служителка е до 6 години „лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева.
Пред съда хваната с подкуп обясни, че тежки здравословни проблеми в семейството са я принудили да пристъпи към рекет и да си поиска рушвет. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

04.08.2020 | 18:39

Сега управителката на въпросната фирма да се готви за всекидневни проверки и то по няколко пъти на ден от данъчните инспектори.Винаги има за какво да се хванат.Ще бъде спукана и от проверки и от глоби.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?