Следвайте ни

Прокуратурата взе на мушка незаконните сметища в Пловдив

viber icon

Прокуратурата подхвана незаконните сметища в Пловдив. Образувани са две досъдебни производства във връзка със замърсявания в областта след мащабни проверки в цялата страна, възложени от Върховната административна прокуратура.

При проверките в страната са установени общо 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места.                 

За установените нарушения са съставени 141 акта, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша. В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

След проверките прокуратурите в страната са отправили 27 предложения до кметове на общини за премахване на съществуващи  незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са общо три досъдебни производства – двете в Окръжната прокуратура в Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

В някои случаи  контролните органи са предприели необходимите действия – съставени са  351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите са отправени общо 487 предписания. Последните са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи  мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение.

В резултат на отправените предписания са почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания. По отношение на всички останали са предприети действия по почистване по график, съобразен със съществуващата извънредна епидемиологична обстановка.

Продължават активните действия във връзка с незаконните сметища, ще се осъществяват и контролни проверки дали установените замърсявания са премахнати.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?