Следвайте ни

Прокуратурата: Няма виновен за изчезналите досиета в НОИ

Прокуратурата установи, че документите били местени в чували без опис, но не намери основание да повдигне обвинение за безстопанственост

viber icon

Окръжна прокуратура е прекратила  досъдебното производство срещу неизвестен извършител относно загубване или унищожаване на 240 пенсионни досиета в ТП на НОИ в Пловдив - поради липса на данни и доказателства срещу служители. Разследването за безстопанственост също не довело да събиране на данни, които да дадат основание за повдигане на обвинение. Това заяви за „Марица” наблюдаващият прокурор Славена Костова.

Така се оказва, че няма виновни за изчезването на преписките. Както „Марица” писа, пенсиите на всички засегнати са отпуснати през 2000-2001, а липсата им е установено през 2013 г. От пенсионерите е изискано да докажат наново стажа си, а голяма част от тях не са успели или са го доказали частично и не в същия вид. Затова  ведомството е настояло да възстановят получавани суми  години назад. Някои от задълженията стигат до 100 000 лева на човек.

Част от ощетените са завели дела и магистратите са постановили, че не могат да се считат за недобросъвестни, тъй като нямат вина за изгубването на преписките. Така е отменено изискването да върнат парите. При липса на документацията в НОИ обаче те не могат да потвърдят и възстановят статута си, какъвто е бил при първоначалното пенсиониране. Без вече да дължат пари за минали периоди, нямат право на пенсия оттук нататък или имат, но размерът е по-малък.

От своя страна ръководството на ТП на НОИ твърди, че 116 от 240 пенсионери с липсващи преписки са подвели ведомството относно категория труд и стаж, за да получат по-висока пенсия. Вътрешната проверка показала, че изчезналите преписки минавали през един и същи контрольор, а всички събрани сведения НОИ внесло в прокуратурата  със съмнение за длъжностно престъпление.

„През 2013 г. в резултат на констатирана липса на пенсионни досиета в ТП на НОИ в Пловдив е извършена вътрешна проверка, при която обаче не е установен конкретен служител, отговорен за липсващите пенсионни досиета -каза за „Марица” прокурор Славена Костова. - От ТП на НОИ потърсили съдействие на отдел „Икономическа полиция”, като в Районна прокуратура-Пловдив е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319 от НК срещу неизвестен извършител относно загубване или унищожаване на документи. С мое постановление на Окръжна прокуратура като наблюдаващ прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК за това дали длъжностно лице от ТП на НОИ е извършило престъпление по служба, като предмет на разследването е и престъпление по чл. 219 -безстопанственост.

Разпитани са множество лица в качество на свидетели и са разгледани документи. Свидетелите са както потърпевши, така и служители от НОИ. Установено е, че до септември 2004 г. отдел „Пенсии” е бил на ул. „Скайлер” 5, където пенсионните досиета са се съхранявали в избеното помещение, на втория, на третия етаж, на тавана. От края на септември 2004 г. отделът се мести на ул. „Любен Каравелов” 7. Преместването на пенсионните досиета е било организирано за около 10 дни, като са били подреждани в чували и били номерирани по пореден номер. Поради големия обем - над 220 000 досиета, не бил направен опис. 

В преместването на архива участвали всички от сектор „Пенсионно осигуряване”, подпомагани от допълнително наети работници, които товарели в камиони чувалите и ги пренасяли. В новата сграда на ул. „Любен Каравелов” не била направена проверка на наличните досиета, а единствената инвентаризация била през 2013 г.

По думите на наблюдаващия прокурор, в хода на досъдебното производство са разпитани свидетели, които твърдят, че към датата на подаване на заявленията за отпускане на пенсия не са познавали служителите в НОИ, при които са подавали документите си. Те заявили, че не познавали въобще никого от НОИ и никое длъжностно лице не е искало и вземало от тях пари или друга облага, за да им отпусне пенсия при условия, които не им се полагат, както и никой от тях не е давал или предлагал облага. 

„Установено е, че документите за осигурителен стаж, предоставени от различни лица за отпускане на пенсия, не са налични нито в оригинал, нито като копия. Това прави невъзможно да се установят видът и съдържанието им с оглед приобщаването им към материалите по производството и води до извод, че не са налице доказателства, че умишлено са били отпуснати пенсии при по-благоприятни условия. Няма доказателства, че към датата на постановяване на разпореждането за отпускане на пенсия в пенсионната преписка не са съществували документи за съответния трудов стаж, и не може да се заключи, че размерът на пенсията е бил завишаван умишлено неправилно и от това са настъпили щети за НОИ. 

В наказателното право предположенията са недопустими”, категорична е Костова. Запитана дали е имало данни за конкретно лице, тъй като шефката на ТП на НОИ Розалия Джинева твърди, че всички изчезнали преписки са минавали през един и същи контрольор, Костова заяви: „Обследвано е, но не е установено конкретно длъжностно лице, което умишлено да е нарушило  служебните си задължения".

В крайна сметка с Постановление на Окръжна прокуратура от април 2017-а е прекратено наказателното производство на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК, че няма доказателства за извършено престъпление.

„Не сме се позовавали на давност, а на това, че от събраните доказателства не се установява да е извършено престъпление от общ  характер по чл. 282 -престъпление по служба”, уточни наблюдаващият прокурор. Препис на постановлението е изпратен на Розалия Джинева и не е обжалвано. 

На въпрос дали това е единствената прокурорска преписка във връзка с изчезналите документи, Костова обясни, че в нея са обединени много жалби. Запитана дали на някакъв етап са спрягани имена на евентуални виновни, дори и нарушенията им да не са били доказани, тя отговори:  „Разследвано е в различни посоки. В крайна сметка е прекратено заради липса на доказателства”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?