1553

Прокуратурата и МВР в Пловдив: Не пускайте румънци, ще ви измамят!

В никакъв случай, при никакви обстоятелства не допускайте непознати лица, в частност чужденци, във вашите жилища. С този призив се обърна към възрастните хора районният прокурор на Пловдив Петър Петров, предаде репортер на "Марица". Поводът е два случая на измами от румънски граждани в рамките на по-малко от 10 дни. Схемата - под предлог, че ще направят подаръци на жертвите, румънците влизат в домовете, като основната цел са кражба на пари или ценности. 

Както "Марица" вече писа, единият случай е от 28 февруари. Пенсионер от "Кючук Париж" кани заговорил го румънец в дома си. Чужденецът го примамил с подарък - позлатени тенджери и тигани. Помолил го само да му даде пари за хотел. Дядото извадил плик с 5500 лв. Румънецът му го отнел със сила, като пенсионерът се помолил да му остави пари за храна. Дал му 1200 лв., другите 4300 лв. отмъкнал. 

Вторият случай е от 7 март. Тогава румънец заговаря пловдивчанка с увреждания. Предлага й подарък за Деня на жената, както и да я откара до дома й, защото изненадата тежи. Качва се в апартамента, като иска само малка сума пари за бензин. Пловдивчанката отваря гардероб и вади несесер с 8380 лв, и му дава. Виждайки къде са банкнотите, той й предлага куфарче, за да ги държи на по-удобно. Заедно ги нареждат вътре. След това измамникът иска чаша вода, за да може да ги открадне. А за да не забележи липсата им, той й казва, че има още един подарък. Двамата слизат долу, той я уверява, че отива до колата си да го вземе, но повече не се връща. 

И в двата случая откраднатите суми са възстановени, посочи районният прокурор Петър Петров. И посочи, че за да има успешен финал, следва сигналите да се подават своевременно към полицията и прокуратурата. 

Главен инспектор Асен Солаков, който е началник на Първо РУ в града под тепетата и на чиято територия е случаят с дядото, също използва повода, за да заостри вниманието на гражданите. Той призова по никакъв начин да не допускат непознати в домовете си и да не се доверяват на амбулантни търговци. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?