83

През фейсбук: Мним бизнесмен ужили жени от Пловдив и страната с близо 200 бона

Изпечен измамник и неговата помощничка отиват на съд. 28-годишният мъж, който е от Аксаково, живеел в Чехия от близо две години. Той използвал социалните мрежи и мобилни приложения, където се представял с различни имена – Тихомир, Тишо, Наско. Твърдял, че е заможен мъж, собственик на транспортна фирма, хотел и ресторант, което не отговаряло на истината. Така се запознал с шест жени между 50 и 70 години и с времето започнал да води с тях по-лична комуникация. Обещавал им различни видове услуги от битов характер, както и бъдещо съжителство. 

Като използвал познанството си с тях и създадената за него положителна представа, измамникът започнал да въвежда пострадалите в заблуждение, че в чужбина бил изпаднал в затруднено материално положение, влошено здравословно състояние, претърпял е катастрофа, трябвало да плаща разноски съдебни дела и други. Твърдял, че в момента нямало кой да го подкрепи материално. По този начин мотивирал жените „да му помагат“ като му изпращат парични средства по банкова сметка. Установено е, че общата сума, която е получил е в размер на 178 897 лева. 

Част от жените нямали средства, с които да му помогнат, при което той ги насочвал към „счетоводителката“ си – 79-годишната съучастничка от София. Тя ги придружавала до банкови институции у нас, където те изтеглили кредити. Парите предавали на нея. Част от тях, съгласно предварителната уговорка, тя изпратила на измамника в Чехия, а другите задържала за себе си. Установено е, че изтеглените кредити от пострадалите са в общ размер на 27 500 лева.

Вчера 28-годишният бил задържан в Пилзен, Чехия, съгласно издадена Европейска заповед за арест от Районната прокуратура. Предстои процедура за предаването му на съдебните власти в България.

"Счетоводителката" е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои от обвинението да внесат искане за "задържане под стража". 

Разследването е започнало в края на миналата година, след сигнал от възрастна жена от град Първомай, станала жертва на измамата. В процеса на работа криминалистите установили и други пострадали на територията на страната. След координация между властите в София и Пилзен и със съдействието на ДМОС-МВР и чешкия офицер за връзка в София, измамникът е установен и задържан на територията на чешкия град. По време на процесуално-следствените действия на адрес и автомобил, ползвани от него, били  намерени и иззети мобилни апарати, СИМ карти, картодържачи и ценности. 

 

    

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 6 оценки
3.8/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво на тоя!

Браво на тоя!

05.10.2023 | 21:29

Простотията във Фейсбук няма край.

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?