Следвайте ни

През 2020-а: COVID удари престъпниците, но не спря войната на пътя

viber icon

За изминалата година са регистрирани общо 6295 престъпления, с 504 по-малко от предходната. Огромен спад се отчита при изнасилванията

Престъпниците, които върлуват из Пловдив и региона, понесоха сериозен удар в резултат на COVID-19. Поне това сочат статистическите данни, които Пловдивската полиция ежегодно изнася. Иначе пандемията създаде перфектни условия за кражби - затворени обекти, затворени вкъщи хора, роднини на самотно живеещи, блокирани в чужбина. Бандитите, естествено, не се отдръпнаха от гордост. А пък и полицията следи изкъсо криминалния контингент. Това обаче отвори място за следващата ниша - кокошкарите.

През миналата година дребните кражби достигнаха своя пик, а крадците грабиха наред, без да подбират. Най-много са случаите на задигнати хранителни продукти, техника, велосипеди, дребни суми пари, разбити кафе автомати с неголям оборот, дрехи. Тази тенденция продължава и в първите месеци на новата 2021 година и ще продължи вероятно до края на пандемията.

Трябва да се отчете и фактът, че пандемията направи бедните още по-бедни, принуди някои насила да си „изкарат“ криминално досие, за да оцелеят. Пред закона обаче всички са равни.

Пловдивската полиция отчита успешна 2020-а, като почти по всички показатели тенденциите са положителни, тоест към намаляване на престъпността в града и региона.

За цялата минала година са регистрирани общо 6295 престъпления, с 504 по-малко от 2019-а. Ченгетата са разкрили повече от половината - малко над 57%, както и 521 стари престъпления.

Грабежите са общо 74, от които 60 в града и 14 в областта. Регистрираните измами са 98, като 66 от тях са в Пловдив.

Спад се бележи също при кражбите на коли и при палежите. Автоапашите са успели да откраднат общо 15 возила, 6 от които на територията на областта. Умишлените палежи са общо 53 - 21 в града и 32 в региона.

Блудствата през 2020-а са общо 23, като 1/3 са в Пловдив, а останалите  - на територията на областта. Огромен спад се отчита при изнасилванията. Те са общо 3, от които едно е в града.

През миналата календарна година са регистрирани и 4 отвличания -  две в Пловдив и две в региона.

По отношение на пътния травматизъм през 2020-а в Пловдив и региона също се отчита положителна тенденция. През 12-те месеца са настъпили 150 тежки катастрофи по-малко в сравнение с 2019-а. Жертвите са намалели с 23, а ранените - с 225, сочи статистиката на Пловдивската полиция.  При корупционните престъпления обаче се отчита увеличение. През 2020-а са отчетени 19 такива, докато през 2019-а са били по-малко от 10, тоест скокът е почти двоен.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?