Следвайте ни

Претърсиха жилището на хакера Кристиян в Пловдив

Униформени служители са нахлули в жилището на хакера Кристиян Бойков в Пловдив и квартирата му в София. Офисът на фирмата, в която Кристиян работи като експерт по киберсигурност, също е бил претарашен от служители на МВР. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи, към момента се разпитват свидетели.

20-годишният младеж е бил арестуван вчера на работното си място във фирмата „TAD GROUP” и е задържан в ареста. Днес той получи обвинение за кибер престъпление – за това, че неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева. С постановление на прокуратурата, Кристиян ще прекара зад решетките до 72 часа

 

Как е бил задържан?

 

Със случая веднага са се захванали експерти от отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР. Те са поискали помощ от „Информационно обслужване“ АД. В хода на разследването е било установено, че в един от файловете, разпространени до медиите, са налични данни за конкретния компютър (уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла). След кратко проучване и издирване, униформените са влезли в дирите на Кристиян.

 

Какво съдържа файлът?

 

Файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП. 

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?