46

Прецедент в Пловдив - подсъдим бизнесмен избяга от съдебната зала, МВР го търси

Бизнесменът Стефан Грозев, който е подсъдим заедно с известния пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев за участие в схема за източване на НОИ чрез фалшиви болнични, се превърна в прецедент за пловдивския съд. 

Днес по обяд в Районния съд започна разпоредителното заседание по делото. Час след това, докато говорят адвокатите на подсъдимите, Грозев заявил, че има спешна работа и го очаква пътуване. Развял билет и казал, че си тръгва. Въпреки думите на съдията, че няма как това да се случи и че го очаква санкция, подсъдимият бизнесмен напуснал залата и се изпарил. 

"Не мога да си обясня какво се случи. Обяснила съм му, че не може така да си тръгне по средата на заседание. Каза, че има важна работа и напусна залата, въпреки опитите ми да го спра. След това пробвах много пъти да се свържа с него по телефона, но неуспешно, Дори и към този момент", каза пред "Марица" адвокатката на бизнесмена Таня Чечкова. 

Тя обясни, че заради действията му магистратите са изменили мярката му oт "парична гаранция" в най-тежката "задържане под стража". 

"На мен и колегите ми се случва за първи път такова нещо - да си тръгне подсъдим по средата", коментира адв. Чечкова. Тя припомни пред медията ни, че Грозев е прекарал в ареста 8 месеца. След това юристката постигна триумф и бизнесменът бе освободен, а мярката му - променена. И въпреки това, днес Грозев си позволи неуважително поведение към съда. Така гаранцията, която е внесъл, за да излезе от ареста, ще бъде отнета в полза на държавата. А той задържан, след като бъде открит от полицията. 

Припомняме, че схемата за източване на НОИ бе разкрита в края на август 2020-а. Тогава разследващите споделиха пред медиите, че Грозев регистрирал фирма с единствена цел източване. Назначените там служители били използвани, за да сработи схемата и да няма съмнения. Управителят на дружеството получил болнични не само от една лекарска комисия на стойност 54 000 лв.  Служителите са упражнявали "професия болен" и чрез тях са източени 76 000 лв. Установено е, че не са били на преглед и въобще не са боледували.  

След като НОИ се усъмняват, подават сигнал в полицията. Така се стига до специализирана полицейска операция, арести и претърсвания на 5 адреса. Фирмата „Джи Еф Ти- България“  ЕООД, която е прилагала схемата, е регистрирана в Индустриалната зона на Харманли. Грозев беше обявен за издирване.

Д-р Кръстев отговаря пред съда за 110 фалшиви болнични и амбулаторни листове. Обвинението на Грозев пък гласи, че източил неправомерно 43 бона. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество. Срещу Стефан Грозев има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването. След като престоят му в ареста мина 8 месеца, в началото на март той обяви гладна стачка. Д-р Георги Кръстев твърди, че не познава Грозев и че ще докаже своята невинност. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
лъжливото овчарче НОИ

лъжливото овчарче НОИ

26.05.2022 | 13:05

нагласена работа...това не е установено от НОИ това е сътворено от някой специално!!! В годините по стечение на обстоятелствата работата ми е пряко свързана с НОИ и то основно с болнични и обещетения.... като икономист... правило ми е впечатление и то отвратително от хора които трябва да спазват закона и пледират за него ....които си бяха абонирани за болнични ... всеки месец по 5 работни дена ако пропусне в следващия са 10..... специално поставих въпроса за един конкретен случай че става дума за злоупотреба.... от НОИ изпищяха колко сложно и невъзможно е да се направи констатация за злоупотреба..... а ползувателите цъфтяха от здраве и добри хонорари.... като се осигуряваха на максимум и така вземаха болнични повече от колкото бяха самите йм месечни осигуровки....та и отгоре.... така че тука как НОИ хванали злоупотеба си е огромна лъжа ! хванали са господ за шлифера...!!!! Специално са нагласили д-р Кръстев ! Но освен клакьори в живота има и истини и дори да закъсняват те все пак идват.... визирам лица като Геренски Конарски и компания....от НОИ Пловдив.....

Отговори
5 0
Пациент препатил

Пациент препатил

26.05.2022 | 10:49

ако се разрови откъм белите престилки косите ще ни настръхнат, 8 милиарда от държавния бюджет как се преливат в частни проекти а народа мре като мухи в нищета и мизерия, Тази здравна система не служи на народа,

Отговори
6 0
Цецо

Цецо

26.05.2022 | 07:06

Съд и прокуратура - закривай ! Око за око, зъб за зъб!

Отговори
5 0
Батко

Батко

25.05.2022 | 21:49

Абе това някакъв филм ли е? Тия в тоя съд работят ли или снимат филми?

Отговори
11 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?