Следвайте ни

Потвърдиха присъдите на четирима за опит за убийство

viber icon

Четирима мъже са с потвърдени присъди след побой на пътя. Случката се разиграла в гр. Раднево на 2 май 2016 година, Великден. Трима пътували с кола, когато в пътното платно срещу тях се появил автомобил, управляван от единия от подсъдимите С. И. Поради паркирани в лентата му за движение автомобили,  С. И. отнел предимството на пострадалите и не могли да се разминат. Той слязъл от превозното средство и отишъл до вратата на водача на другата кола, където през отворения прозорец на предна лява врата нанесъл удар с юмрук в лицето на шофьора. Извел го навън и двамата се борили на тревата. След това отишъл в ромската махала, събрал роднини и заедно с останалите подсъдими - баща му и двама братовчеди, тръгнали да търсят мъжете от колата, чието предимство сам отнел, за да си отмъсти. Намерили ги, но пострадалите също извикали на помощ трениращи от фитнес зала техни приятели. До идването на последните обаче, подсъдимите пребили с палки, бухалки и тояги Г. Н. и Ж. Ж. и намушкали с нож Ж. Ж. Охранител от близко заведение ги разтървал, но в това време дошли ромите от махалата. Възникналият конфликт прераснал в размирици, които били потушени с намесата на полицейски служители от различни части на страната.

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че правилно Пловдивският апелативен съд е отказал да се съгласи с искането на защитата да отпадне квалифициращия признак престъплението да е извършено по хулигански подбуди. „Подсъдимите са били водени от стремеж да се саморазправят с пострадалите, като покажат явно неуважение към обществото и съществуващия правов порядък. Нападението е извършено арогантно, по време на празник, на оживено публично място. Предшестващият конфликт между С. И. и Г. Н. по повод отнето пътно предимство правилно не е оценен като водещ личен мотив, доколкото агресията на подсъдимите се е насочила и към лица, които изобщо нямат отношение към него“, се казва в мотивите на ВКС.

През 2019 г. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и наложените с нея наказания на четиримата подсъдими от Окръжен съд – Стара Загора.

С. И. е осъден на 12 г. „лишаване от свобода“, К. И. – на 8 г., Д. А. – на 5 г. , а А. И. – на 4 г. „лишаване от свобода“. 

Пред Върховния касационен съд жалби са подали първите двама от подсъдимите, които са отхвърлени като неоснователни.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?