46

Пострадали от измамата с надомна работа не подали сигнал от срам

Повече от половината от пострадалите от измамата с надомна работа въобще не са сигнализирали, че са станали жертва на 37-годишния перничанин. Изпитвали срам и неудобство от случилото се. Това обаче затруднява работата на прокуратурата и стана причина заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев да отправи призив. 

"Притесненията на прокуратурата са свързани с това, че основните затруднения пред разследването са да установим пострадалите. Хората не подават сигнали, а е в техен интерес незабавно да уведомят полицията и прокуратурата. Основното, което предстои да се извърши по делото, е да установим пострадалите от престъплението. Нека не обръщат внимание на всичко, което се тръби по медиите. Уверявам ви, че прокурорите в Районната прокуратура тихо и съвестно си вършат работата. От началото на годината до днес сме внесли 231 досъдебни производства, по повечето от които вече има присъди. Това е резултатът от работата ни", посочи Илиев. 

Той каза още, че продължава издирването на пострадали от измамата с надомна работа, като призова въвлечени в схемата да информират прокуратурата, за да работи по-бързо и по-качествено по делото. 

Припомняме, че задържаният за измамната схема 37-годишен перничанин. Справката за съдебното му минало е цели 34 страници. Съден е предимно за измами, също за документи престъпления. От 2012 година практикува схемата си, свързана с надомна работа. Пускал обявата в сайтове. На желаещите обяснявал, че става въпрос за сглобяване на играчки. Трябвало обаче да платят предварително 42 лв. за материалите за изработване. Безработните му пращали парите по банкова сметка и оставали с пръст в устата. До момента са установени близо 100 пострадали. 

Досъдебното производство започнало на 10 януари след сигнал от потърпевш. В рамките на месец са били събрани достатъчно доказателства. "Лицето е лежало в затвора, пак за измами, но очевидно не му е подействало възпитателно и поправящо. На практика той се възползвал от мъката, безпаричието и надеждите на хората, че ще открият някакъв поминък. Действително случаят е много неприятен", коментира зам.-районният прокурор Атанас Илиев.

Наблюдаващият прокурор Димитър Костов посочи, че до момента са извършени множество процесуално-следствени действия. Днес следобед прокуратурата ще внесе искане за вземане на най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо перничанина. Ако вината му се докаже, може да получи от 3 до 10 години затвор. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
бг капитализъм

бг капитализъм

15.02.2022 | 13:53

Едно време във вестник имаше съвети за "предприемачи", как и с какво да стана богат, пращаш му въпрос и съответна сума пари, при което отговора е: продавай печен семки!

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?