49

Помните ли ученика джихадист, готвил голям атентат в Пловдив? Изправят го отново пред съда

Делото срещу вече пълнолетния младеж от Пловдив, който бе вербуван от терористичната организация "Ислямска държава", тръгва отначало. Това е решението на Апелативния специализиран наказателен съд, взето преди седмица. Случаят с ученика от елитна гимназия в града под тепетата доби изключителна популярност в средата на 2019 година. Тогава младежът се озова в ареста, след като родителите му подадоха сигнал в ДАНС. Те са се усъмнили в странното му поведение, особено от чатовете на ученика с джихадисти. 

От чат кореспонденцията разследващите установили, че младият пловдивчанин се хвалил на джихадиста, с който общува, че се снабдява с експлозиви и прави тренировки. Такива са намерени при претърсване на тавански помещения. Униформени се натъкнали на самоделни взривни устройсва, на знаме на "Ислямска държава", както и книга на терористичната организация.

В крайна сметка на 10 декември миналата година ученикът от Пловдив се сдобива с условна присъда  - шест месеца затвор с изпитателен срок от една година. Той обжалвал като разглеждането на молбата се състояло преди дни в Апелативния специализиран наказателен съд. От държавното обвинение са поискали да се потвърди присъдата, като подчертали, че само поведението на родителите на ученика е препятствало извършването на терористичен акт. 

Момчето и неговият защитник заявили, че искат присъдата да бъде отменена, тъй като не са налице безспорни доказателства за подготвян терористичен акт, и да бъде обявен за невинен. 

Магистратите обаче са непреклонни, отменят присъдата и връщат делото за ново разглеждане на ниво разпоредително заседание. Една от причините е, че делото се е гледало при закрити врата, без да има необходимата мотивация за това. На следващо място се посочва като съществено процесуално нарушение неизлагането на съображения в мотивите на присъдата по отношение на това какъв да бъде изпитателният срок при условното осъждане. "По този въпрос съдът следва да изложи изрична обосновка, което в настоящия случай не е сторено, поради което е налице липса на мотиви по въпроса какъв да бъде изпитателният срок при определеното условно осъждане", гласи забележката на магистратите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мюмюн джаксан

Мюмюн джаксан

19.07.2022 | 18:24

Кат взриви някуй аутобус сас хора ватре, ша са тръшкат садиите що ни са го укошарили, ама ша е късно. Ко викаха старити хора:клона са превива докат е млад! Тоз мераклия да става кат оня- усамата бин ладена, да го устрижат нула номер, да гу пратят да чука камане за шосетата и как барзо барзо ша забрай и за джихат, и за тирористични атаки и майчинуту си мляку.

Отговори
5 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?