Следвайте ни

Полугол студент от пловдивско общежитие скочи на полицаи

Нарушението е от страна на полицията, твърдят адвокатите на младежа

1000 лева глоба ще трябва да заплати студент, който живее в едно от пловдивските общежития. Наказанието му бе наложено за грубо отношение и отправени псувни към служители на Пето РУ. Решението е на Районния съд, но вече е било обжалвано пред следващата инстанция, тъй като адвокатите на младежа твърдят, че той не бил псувал униформените, а те го закопчали и го влачили полугол из общежитието пред погледа на всичките му връстници.

Драмата се разиграла на 9 октомври м.г. в стая 212 в общежитието. Тогава съквартирантите вдигнали купон, на който пиели алкохол и слушали силна музика. Около 23 часа портиерката пристигнала в стаята и направила забележка на компанията да намали музиката. Младежите го направили, но щом видели гърба на жената, отново надули уредбата. Това се повторило два пъти. Изнервена, портиерката подала сигнал до Пето районно, в който съобщила, че едно от момчетата буйства. 25 минути по-късно на врата на купонджиите се появили двама униформени. Те потърсили младежа, който бил посочен от служителката. Тогава пияният студент станал, прескочил едно от леглата, тръгнал към полицейските служители и започнал да крещи: "Изчезнете от дома ми, какви сте вие". Той понечил със сила да затвори вратата пред полицейските служители, но не успял. Тогава започнал да ги псува.

Ченгетата задържали младежа на площадката пред стаята, като след оказана съпротива от негова страна успели да му сложат белезници. Въпреки това той продължил да вика в коридора на общежитието, където поради вдигнатия шум се събрали студенти от другите стаи. Служителите под пагон извели момчето навън и се опитали да го вкарат в полицейския автомобил, но то пак започнало да буйства, да се дърпа и да рита с крак калника, като крещяло „вие сте двама, ние сме много“.

Десет минути по-късно дошло подкрепление от специализираните полицейски сили. Момчето и неговите съквартиранти били отведени в Районното за изясняване на случая. На буйния студент бил съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство, а по-късно бил изправен пред съда. Тъй като обвиняемият бил млад и учащ, а и имал добри характеристични данни, съдът му наложил единствено глоба от 1000 лева.

Адвокатите му обаче са подали жалба до Окръжния съд. Те твърдят, че към момента на пристигането на служителите на МВР е нямало никакво нарушение на обществения ред, а студентите в стаята били по бельо и се подготвяли да си лягат. Реакцията на обвиняемия била провокирани преди всичко от неправомерните действия на ченгетата, защото нахлули чрез сила и не дали възможност на момчето да се облече - то било извлечено до входа на общежитията по бельо.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?