Следвайте ни

Полудели от любов: Полицай и командос се биха до смърт за сърцето на Люба преди 3 години

viber icon

В последните минути на 20 май 2018 година вой на сирени от линейка и полицейски патрулки оглушава  пловдивския квартал „Кючук Париж“. Причината  - мъжка схватка заради жена, която завършва с наръган с нож. Пострадалият е на път за болницата. Минути по-късно издъхва от раните си. За убийството е арестуван командос.

32-годишният Ангел Желязков бил служител на 68-ма бригада Специални сили. Пътувал по мисии в точки, където има военни конфликти. Живеел в на ул. „Болград“ в пловдивския квартал „Кючук Париж“ на семейни начала заедно с разследващата полицайка Люба Алексова. Година и половина преди фаталния ден дамата на сърцето му започнала работа като дознател в Районното полицейско управление в Карлово. Там се сближила с 44-годишния полицай Добромир Лазаров. С течение на времето униформеният се влюбил в нея и искал да бъдат заедно, но Люба вече била заета. Лазаров се опитвал по всевъзможни начини да я убеди да го остави и да продължат живота си заедно. В крайна сметка Люба му заявила, че не иска повече да се вижда с него и му казала да не я притеснява.

Няколко дни след това опасения и кошмари се превръщат в реалност. Лазаров не може и не иска да се примири със сценарий, в който не е заедно с жената на мечтите си. Така решава да пристъпи към действие. Вечерта на 20 май 2018 година полицаят Лазаров и военният Желязков разговарят по телефона.  Посред нощ полицаят, който живее в Сопот, тръгва към жилището на командоса в Пловдив, за да се разберат веднъж завинаги кой ще бъде с Люба.

"Ще те убия, педерастче малко“. „Къде си бе нещастник, къде си да те намеря и да те трепя" - тези заплахи отправил по телефона Лазаров към командоса. "Пиян съм, остави ме, толкова ли не разбра, че съм пиян и не искам да те виждам", отговорил на заплахите по телефона Ангел Желязков. Полицаят, който бил обзет от безумна страст и чувства към дознателката, стигнал до „Кючук Париж“. Желязков вече го чакал. Започнало боричкане и размяна на удари. Лазаров се нахвърлил с юмруци върху сегашната изгора на Люба. Боричкането и размяната на крошета била безмилостна и толкова яростна, че чак дознателката се оказала повалена на земята. След неколкоминутен ръкопашен бой настъпила гробна тишина. Желязков извадил нож и наръгал фатално полицая от Карлово.

След като бил намушкан, полицаят останал прав, ходил 15-20 метра и после се строполил с думите: "Какво направи бе, човек!". "Нали ти казах да не идваш! Опропасти ми живота!", отговорил Ангел.

След няколко минути на място пристигат униформени от близкото районно и медицински екип. Линейка кара по-най-бързия начин намушканиия в УМБАЛ "Свети Георги". Раните обаче били много тежки и той издъхнал в шокова зала. Случаят веднага е поет от Военна полиция, образувано е досъдебно производство. Ножът, с който е извършено убийството, е намерен на метри от местопроизшествието в кошче за боклук. Командосът от 68-ма бригада Специални сили е задържан.

Издъхналият 44-годишен Добромир Лазаров бил разведен с първата си съпруга, която след това имала друга връзка. Хора от Сопот разказаха, че преди време полицаят е насочил оръжие към друг свой съперник. Свидетели пък твърдят, че Лазаров и Желязков имали разгорещен спор, при който полицаят е извадил пистолет, а командосът се защитил с острие. Смъртоносният удар, нанесен от Ангел, попаднал точно в сърцето на Добромир и не му оставил никакъв шанс да оцелее.

Командосът бе изправен пред Военния съд в Пловдив, който му наложи най-тежката мярка "задържане под стража“. Причината - може да извърши друго престъпление, освен това има и данни не само за едно пробождане с нож.

По време на пренията в съдебната зала защитникът на Желязков - адвокат Красимир Елдъров изтъкна, че убийството е извършено при самоотбрана и че полицаят е нападнал по-младия мъж. Опроверга версията, според която Лазаров бил прободен два пъти, но острието попаднало в същата дупка. Елдъров посочи още, че Ангел неколкократно е бил заплашван по телефона със смърт от полицая. „Има сериозни основания да се смята, че един полицай няма да тръгне по нощите да посещава адреса на настоящия интимен партньор на бившата му приятелка, намиращ се в друг град... без оръжие, което притежава легално, заради професията си“, коментира прословутият пловдивски адвокат и посочи, че е нормално клиентът му да е имал нож /две хладни оръжия - сувенирен нож, с който са нанесени раните, и джобно ножче в джоба/, тъй като, когато заплашват живота ти, не очакваш авторът на заканите да дойде с карамфил в ръка.

"Клиентът ми е удрян, има кръв в устата, не е направен оглед на дрехите на жертвата, пистолетът липсва, не се вземат предвид заплахите за убийство - имам чувството, че се цели цяло съсловие да бъде дресирано и схванато от страх. Ако обвиняемият и жертвата не бяха военен и полицай, случаят щеше да бъде разглеждан по съвсем различен начин", каза Елдъров по време на гледането на мярката на Желязков във Военния съд в Пловдив. Съдът отказа да приеме версията, че убийството е плод на самоотбрана. Магистратите счетоха, че самият факт, че има повече рани по тялото, сочи, че смъртта не е настъпила при бранене на собствен живот.

Елдъров помоли съдията да определи всяка друга мярка от поисканата от представителя на Военната прокуратура, а именно постоянен арест. Адвокатът контрира искането, като посочи, че повдигнатите обвинения са за най-тежкото престъпление - умишлено убийство, извършено по особено жесток начин, за което присъдата е от 15 до 20 години, доживотен затвор и дори такъв без право на замяна. Защитникът на Желязков призова за преквалификация на престъплението от умишлено към убийство при самозащита. Въпреки силната пледоария на Елдъров, магистратите от Военния съд в Пловдив бяха категорични, че има опасност Ангел да извърши ново престъпление въпреки чистото му досие, и го остави в ареста.

Няколко дни по-късно на 30 май, командосът обжалва мярката пред  Военноапелативния съд в София. Съдийският състав там прие, че младшият сержант с над 100 парашутни скока Ангел Желязков има добри характеристични данни, добро поведение и няма опасност да се укрие. Заради това отмени определението на пловдивския Военен съд и освободи командоса срещу мярка за неотклонение "подписка". Близо 50 военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили  в Пловдив, които специално си бяха взели отпуски, за да присъстват в столицата и да подкрепят Желязков, ръкопляскаха силно след взетото решение да пуснат на свобода техния колега.  

След това започна по същество цяла съдебна сага, която продължи близо 10 месеца. Дeлoтo пpoтeчe пpи зaкpити вpaта зapaди интимни пoдpoбнocти oкoлo живота кaктo нa Жeлязкoв, тaкa и нa намушкания фатално полицай Дoбpoмиp Лaзapoв. Дeлoтo бe въpнaтo нa Boeннa пpoкypaтypa зa пpeцeзиpaнe нa oбвинитeлния aкт. Toвa cтaнa пo нacтoявaнe на адвокат Kpacимиp Eлдъpoв и адвокат Kиpил Hикoлoв, кoйтo пък пpeдcтaвлявa близкитe нa жepтвaтa.

B пъpвия oбвинитeлeн aкт пpaвнaтa квaлификaция нa oбвинeниeтo бe paзпиcaнa кaтo yмишлeнo yбийcтвo пo чл. 115 oт Haкaзaтeлния кoдeкc. Bпocлeдcтвиe oбaчe Boeнният cъд пpиe, чe cтaвa дyмa зa дpyгo пpecтъплeниe - пpeвишaвaнe пpeдeлитe нa нeизбeжнaтa caмooтбpaнa - пo чл. 119 oт HK, кoйтo пpeдвиждa нaкaзaниe дo 5 гoдини зaтвop. Така Желязков бe пpизнaт зa винoвeн зa тoвa, чe e пpeвишил пpeдeлитe нa нeизбeжнaтa oтбpaнa. Maгиcтpaтитe му определиха наказание от 4 години и 3 месеца затвор при първоначален общ режим.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

феро

феро

13.06.2021 | 05:43

И всичко това за шепа вълна и една миризлива слива! Сега друг тъпче вълната, а те и двамата загубиха.

Отговори
11 0
Ех, и вие...

Ех, и вие...

12.06.2021 | 21:48

Били са се...но не за сърцето. За друг орган е била кавгата.

Отговори
16 0
минута е много

минута е много

13.06.2021 | 00:55

За ануса ?

Отговори
2 2
Кой

Кой

12.06.2021 | 21:03

Го интересуват стари новини? Ако няма какво да пишете,публикувайте готварски рецепти.

Отговори
13 1
11g

11g

12.06.2021 | 20:47

Dav zl tv radiai net dobr yyy..,,

Отговори
0 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?