2374
Следвайте ни

Полицията в Пловдив разкри мащабни измами, хвана много дрога и 300 нелегални мигранти

viber icon

Над 7 кг марихуана, почти 3 кг амфетамин и килограм хероин, както и различни количества кокаин, синтетичен канабиноид и екстази са успели да засекат и изземат служителите на пловдивската полиция през последните 5 месеца. 


При осъществените в периода спецакции срещу разпространението на друга са заловени 14 души, като по-голямата част от тях са с повдигнати обвинения. 


Във връзка с риска от миграционен натиск към вътрешността на страната, в Пловдив и региона е усилена патрулната дейност по основните пътни и жп артерии. Постоянен ежедневен полицейски обход е осигурен в обслужваните участъци на автомагистрала „Тракия“, автомагистрала „Марица“ и първокласните републикански пътища София-Хасково и Пловдив-Стара Загора, а също и на Централна жп гара в града. В резултат през последните пет месеца са установени около 300 нелегални мигранти от други страни без документи за самоличност, а за незаконен превоз на чужденците са арестувани 17 души. Съответните досъдебни производства и преписки са докладвани в прокуратурата.


След продължителна и упорита работа от криминалистите е разкрит и автор на палеж на фирмено имущество на територията на Община Брезово, предизвикал значителни материални щети и реална опасност от разпростиране на пожара на по-голяма площ. С прокурорско постановление подпалвачът е с обвинения и му е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. В отдела успешно е приключено и разследване по досъдебно производство за нанесена щета под формата на биткойни в размер на почти 40 хиляди лева, като на двама души е повдигнато обвинение и са иззети съответните компютърни конфигурации и други веществени доказателства за извършеното престъпление.


Положителни насоки има и по отношение на активното противодействие на престъпленията във финансовата и стопанската сфера от отдел „Икономическа полиция“.  Пресечената престъпна схема за присвояване на пари от субсидии за градския транспорт в Пловдив и Асеновград, ощетила в милиони левове общинския и държавния бюджет, за която бе съобщено миналата седмица, е  само един от примерите за професионалната работа на служителите. В периода е разкрито и престъпление, свързано с избягване плащането на данъчни задължения за над 250 хиляди лева от търговско дружество. Установени и документирани са и две престъпления, свързани с изпиране на пари, придобити чрез търговия с безакцизно дизелово гориво и чрез интернет измами, както и случаи на прокарване в обръщение на неистински пощенски марки и подправяне на парични знаци. При спецакции, насочени срещу нерегламентираното съхранение и продажба на стоки, обект на авторско право, са иззети фалшиви над 3800 артикула конфекция, почти 3000 европалети и 1700 почистващи и козметични продукти. По линия „акцизи“ са конфискувани 860 литра алкохол без български бандерол.   

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мигранти

Мигранти

28.10.2021 | 19:34

Те са 30 000 около Пловдив

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?