3906

Полицията в Пловдив обезвреди терористи, стрелящи по публиката на концерт СНИМКИ

Симулация на стрелба по време на концерт се разигра в палата № 2 на Международния панаир в Пловдив. Тренировъчната ситуация във вторник вечер обхвана служители от различните структури на вътрешното ведомство –  Полицията, Пожарната, Жандармерията, ГДБОП, сектори „Комуникационни и информационни системи“, „Базова научно-техническа лаборатория“ и „Психолаборатория“ и Медицински институт.В мащабното учение се включиха и група за издирване на Регионална служба „Военна полиция“, екипи на Центъра за спешна медицинска помощ, доброволци от Български червен кръст, ДАНС, Окръжна и Районна прокуратури, Община Пловдив и Областна управа.

С учебна цел в Международен панаир бе пресъздаден терористичен акт, при който въоръжени мъже нахлуват по време на концерт в палата № 2 и започват да стрелят в публиката. Сигналът за инцидента е получен в полицията и веднага под ръководството на директора е сформиран оперативен щаб с участие на представители на всички реагиращи служби. След запознаване с оперативната ситуация, щабът започва да координира действията на екипите на терен.

Полицията отцепва района и запазва местопроизшествието. С бронирани машини „Пустинна котка“ групата на РС „Военна полиция“ неутрализира и задържа извършителите. Хората от залата се извеждат и на пострадалите се оказва медицинска помощ. Подкрепа идва и от доброволците на БЧК и психолозите на МВР. Паралелно с това периметърът се проверява щателно със следови полицейски кучета за наличие на взрив, а служители на пожарната обследват района за отровни вещества и газове. Впоследствие работата по случая се продължава от разследващите, прокуратурата и специализираните служби.Основен акцент в занятието бе проверка на готовността за реакция на ангажираните служби при задействане на плана за противодействие на тероризма и проиграване на различни негови елементи, които изискват бърза комуникация и координация. Използва се и възможността при провеждане на подобни тактически действия в реално време да бъдат установени евентуалните пропуски и да се разработят начини за преодоляването им.снимки от МВР

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Долнопробно заглавие

Долнопробно заглавие

25.04.2024 | 20:57

В долнопробен таблоид. Кого мамите с тези заглавия? Читателите ви! Тези, които ви плащат заплатите, безсрамни некадърници!

Отговори
5 0
Мильо

Мильо

25.04.2024 | 18:50

Винаги сме отлично потготвени и винаги при инцедент сме много изненадани и /оказва се/ неподготвени. С други думи - парата в свирката. важно е, че МЕРОПРИЯТИЕТО е било организирано добре и резултатите са отлични. Така ще пише в отчета! План работа не върши, но план работа отчита!

Отговори
4 0
Помислих си, най-сетне ги стигнахме американците

Помислих си, най-сетне ги стигнахме американците

25.04.2024 | 18:34

както пееше Тошко Колев, дето всеки идиотт има право да си купи оръжие и да влезе в новините. А то било тренировка.

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?