Следвайте ни

Полиция затвори кариерата на Тобиев край Катуница СНИМКИ

viber icon

Полиция охранява кариерата за добив на пясък  в местността Каратупрак край Катуница, видя екип на "Марица". От години обектът се ползва от петролния бос Иван Тобиев, за когото се появи версия, че се издирва заради незаконен добив на инертни материали. В момента кариерата се води на фирма "Билд Инерт" ЕООД на Светлин Ешлеков, твърдят местните хора. Във връзка с разследването за незаконен добив на инертни материали в землището на Катуница са задържани двама мъже и една жена. Сред тях обаче не е Тобиев, гласи неофициалната информация от полицията. Опитите да се свържем с бизнесмена бяха неуспешни, защото телефонът му беше изключен. От Районна прокуратура в Асеновград потвърдиха пред "Марица", че се извършва разследване по досъдебно производство за незаконно добиване на инертни материали в землището на Катуница.

На 10 август там е извършен добив на пясък и чакъл, без предоставена концесия, като за извършване на деянието са използвани товарни автомобили и багери, съобщиха по-късно от държавното обвинение.

От днес вървят засилени проверки на бетоновите възли в Пловдив и Асеновград, където вероятно са се карали материалите от кариерата  до Катуница.

Разследване на „Марица“ установи, че "Билд Инерт" е тясно свързана с Иван Тобиев.  Ешлеков купува фирмата в края на 2019 г. от Виолета Москова, която е дългогодишен управител на редица дружества, свързани с Тобиев. Дамата е и съдружник в „Арена стайл“ със съпругата на Тобиев –Севдалина Хаджиева- Тобиева.   

Поставената под охрана от двама полицаи кариера до Катуница днес не работи, не се допуска и влизането в обекта. Единственият представител на фирмата собственик е възрастен пазач, който категорично отказа коментар. 

Огромни планини от пясък, много тежка техника, както и няколко гондоли, бяха забелязани от екипа ни на площадката край реката. Край тях обаче нямаше никакви работници.

Днес рано сутринта на място пристигна празен камион, но след като видя полицията шофьорът даде директно назад. Запитан от екипа ни за какво идва и какво ще товари, той отговори с въпрос дали може да стигне до реката. После даде газ и напусна бързо района.  

Според хора от бранша до миналата година четири фирми са имали разрешение за почистване на коритото на река Марица в този участък. Сред тях било и дружество, свързвано с Тобиев. След като разрешителните изтекли, три от фирмите прекратили работата. Според запознати обаче вместо да извършва почистване на коритото и укрепване Тобиев извършвал незаконен добив на инертни материали, заради което е започнало разследване срещу него, твърдят запознати.  

По информация на „Марица“ преди години петролният бос се сдобил с терен близо до реката. До него има трафопост, което му позволявало да ползва за машините ток вместо дизел и така да добива по-евтино материала.  

Запознати разказаха, че двете реки –Марица и Чая били направо преградени. На място била поставена макара с кофа, която се движела от единия край до другия и ловяла директно донесения от реката пясък, след това материалът се промивал и продавал.   

За да получиш разрешение за почистването на даден участък от река,  е дълга и сложна процедура, обясниха пред "Марица" хора от бранша. Фирмите –кандидатки подават документи в редица институции, сред които Областна управа и Басейнова дирекция. Сформира се комисия, включваща експерти на общината, областна управа, Басейнова дирекция, които извършват оглед на място и преценяват дали наистина този участък се нуждае от подобно почистване. За да получи разрешение някоя от фирмите, тя трябва да има и изготвен и внесен проект от  хидроинженер. След проверка на цялата документация и преценяване нуждата от почистване на даден участък се сключва договор с фирма за почистването му. Одобрените фирми имат право да преработват и продават всички изнесени наноси.  

Гергана Василева, Станимир Кронев 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?