49

Полицейска грешка спаси пияна пловдивчанка с мерцедес на лизинг

Пияна шофьорка от Пловдив спаси книжката си и отърва глоба, заради полицейска грешка. Дамата, която била зад волана на модерен мерцедес на лизинг е хваната в крачка на бул. "България" в града под тепетата. Униформени я спрели за рутинна проверка. Подканили я да ѝ направят тест за употреба на алкохол, но тя категорично отказала. 

Полицаите ѝ издали талон за медицинско изследване. Кръвната проба показала 0,6 промила. Последвала санкция. Шофьорката била глобена с 500 лв., а книжката й била отнета за 6 месеца, като се простила и с 10 контролни точки. Тя обжалвала санкцията в съда. 

При служебна проверка на акта и наказателното постановление съдът намира, че при съставянето им са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. В акта тя е санкционирана по чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП, който гласи, че шофьор, отказал тест за алкохол или наркотици се наказва с глоба от 2000 лв. и отнемане на книжката за срок от две години. В наказателното постановление пък, освен описаната в акта фактическа обстановка е допълнено и ново обстоятелство, установено от заключението на кръвната проба. В него е посочена различна от акта правна квалификация, а именно нарушение на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП.

"По този начин един път на жалбоподателя е вменено с АУАН нарушение за отказ на водача да се тества за употреба на алкохол, а с НП е санкциониран за нарушение за управление на МПС след употреба на алкохол, които се явяват две отделни и самостоятелни нарушения. В резултат на извършената от наказващия орган промяна се е достигнало до недопустимо разминаване между акта и Наказателното постановление относно посочените като нарушени законови норми и до нова правна квалификация, като е приета и различна фактическа обстановка. Различието в посочване на нарушената норма в двата акта сочи за допусната нередовност на съставения АУАН, която представлява съществено процесуално нарушение и обуславя незаконосъобразността на издаденото впоследствие НП", гласи част от аргументацията на магистратите, с която наказанието на шофьорката се отменя. 

Решението може да се обжалва пред Административния съд в града под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
3.2/5 от 6 оценки
3.2/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Стоичков

Стоичков

27.03.2023 | 13:08

Това не е от некадърност и некомпетентност, а поредната "вратичка" да се отърве/атакува действието на АУАН. За къв е добавено и пробата към НП като още като са я спрели и е отказала тест е достатъчно виновна,но ето как се "отървават" тези с мерцедеси на лизинг.Вместо докато и изтече лизинга да е без книжка,тя се отървава без никакво наказание и едва ли това ще е възпитателно.

Отговори
4 1
Абе Стойчков

Абе Стойчков

27.03.2023 | 15:08

Къде я видя тази врата, че тези с мерцедеси се отървавали? Грешките на полицаите са от незнание и некомпетнтност. Каво значение има каква марка кола караш. Да се научат полицаите как се пишат актове!

Отговори
2 2
1912

1912

27.03.2023 | 12:35

Уважаеми читатели, понеже Тонито го е домързяло да напише що е то АУАН, да поясня аз. Акт за Установяване на Административно Нарушение.

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?