49

Полицай заспа в патрулката, отърва глоба заради COVID-19

Униформен от "Охранителна полиция" в Раковски бе спипан да спи в патрулката по време на дежурство. Камера в полицейското возило показала, че служителят се намира на предна дясна седалка във видимо отпуснато състояние. 

Полицаят обяснил, че през целия ден му било зле и не се чувствал здравословно добре – виело му се свят, бил с високо кръвно, повдигало му се и се задушавал. Посочил е още, че не е искал да товари колегите си със смяната и си е мислил, че може да я изкара. Изложил е, че след работата по безопасност на движението по бул. „Христо Смирненски“ рязко му станало зле и установил, че със затворени очи не му се повдига и не му се вие свят. Така и задрямал. 

Полицайката, която бил с него на смяна посочила, че почти през цялото денонощие не осъществявала вербален контакт с колегата си, тъй като той не е бил в добро състояние.

Дисциплинарно разследващият орган направил предложение до началника на районното в Раковски да наложи на униформения дисциплинарно наказание „порицание“ за минималния срок.  Служителят, заспал в патрулката, е с дългогодишен опит като младши автоконтрольор и само за 2022г. по линия на пътния контрол е съставил 138 броя актове и 638 наложени глоби по фиш, като в периода преди констатацията на дирекция „Вътрешна сигурност“ приоритетно работил само в светлата част от денонощието със знанието и съгласието на останалите служители от „Пътен контрол“.

В крайна сметка на полицая от Раковски е наложено дисциплинарно наказание "порицание" за срок от шест месеца. Той обжалвал, като магистратите отменили санкцията, тъй като според тях се касае за маловажно нарушение. 

нарушение, при съобразяване с всички установени по делото факти и обстоятелства се явява маловажно по смисъла на закона (чл. 198, ал. 2 от ЗМВР), тъй като отклонението от изискванията е незначително. Както е посочил и дисциплинарно наказващият орган в оспорения административен акт по отношение на формата на вината, че деянието е извършено категорично с неустановен умисъл и следствие на заболяване.

"Дисциплинарно наказващият орган не е съобразил както че нарушението е следствие на заболяване, така и с данните от кадровата справка на служителя, видно от която той е на работа в системата на МВР от 28 години, многократно награждаван и никога не е бил дисциплинарно наказван", пише в мовитите на съда. Според магистратите ипсват изводи за това как е определен видът на наказанието. Не е взета достатъчно насериозно и представената епикриза, според която полицаят е с поставена окончателна диагноза: тежкостепенна форма на обструктивна сънна апнея, усложнила се след прекаран COVID-19. 

"Съдът намира, че с издадената заповед не е спазен принципът за съразмерност и същата е постановена в противоречие с целта на закона", сочат магистратите и отменят наказанието. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Deutsch

Deutsch

04.06.2023 | 16:56

Много ми хареса израза, че полицайката не била във "вербален контакт" с него... А с какъв друг контакт е била?

Отговори
2 0
Димо

Димо

04.06.2023 | 14:49

Трябва да си човек на кмета. Голяма част от актовите и фишовите са от автобусната спирка до ДСК. Все известното гюме за всички не местни.

Отговори
3 0
Jobs bg

Jobs bg

04.06.2023 | 12:10

Обява за работа: Ако не си доспивате и ви се вие свят то полицай е вашата професия

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?