49
Следвайте ни

Полицай заспа в патрулката, измъкна се от наказание

viber icon

Пловдивски полицай заспа в патрулката по време на нощно дежурство, а сладката дрямка е заснета от камерите в служебния автомобил, научи "Марица".  Униформеният бил наказан дисциплинарно, но обжалвал в Административния съд. Магистратите обаче отменили наказанието. 

Младшият автоконтрольор в КАТ бил на нощно дежурство. Позиционирал се на разпоредения му за обслужване участък с патрулката, на пловдивски булевард, за да започне да изпълнява задълженията си. Към 04.00 часа обаче му се приспало. Затворил очи и задрямал. Първата дрямка продължила около час, а втората, след кратка пауза, около 15 минути. Към 06.00 часа, малко след като се разсънил, напуснал поста. 

Монтираните в патрулката три камери обаче уловили прегрешението му. След постъпила докладна записка, началникът на КАТ дал началото на дисциплинарно производство и наредил извършването на проверка за извършено дисциплинарно нарушение. Процесът по проверка продължил един месец. 

Справката показала, че униформеният спал общо 1 час и 14 минути. Той бил в отпуснато състояние със затворени очи в патрулния автомобил, като състоянието му не позволявало да възприема средата и да наблюдава обслужвания участък.  Наложено му е дисциплинарно наказание „писмено предупреждение“ за срок от три месеца. 

Младшият инспектор обжалвал наказанието си пред Административния съд. Магистратите го отменили, като мотивите за решението им е, че наказаният не е бил изслушан преди да бъде порицан. 

"Не е спазено установеното от чл.206, ал.1 от ЗМВР изискване дисциплинарно наказващият орган преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша държавния служител или да приеме писмените му обяснения, освен когато по зависещи от държавния служител причини той не може да бъде изслушан или да даде писмени обяснения. Посочената норма на чл.206, ал.1 от ЗМВР е императивна и нейното неизпълнение от дисциплинарно наказващия орган представлява достатъчно и самостоятелно основание за отмяна на заповедта", гласят мотивите. 

Според магистратите, по делото не са ангажирани доказателства, че младши контрольорът е поканен да бъде изслушан или да представи писмени обяснения. 

"Вярно е, че В. е надлежно поканен да даде писмени обяснения, както и да се запознае с изготвената обобщена справка и даде допълнителни обяснения или възражения от “дисциплинарно-разследващ орган“, но тези действия не дерогират задълженията на дисциплинарно наказващия орган по чл.206, ал.1 от ЗМВР, които в случая не са изпълнени", пише още в мотивите за решението. 

Така съдът отменя наказанието, а разходите по делото са за сметка на ОД на МВР-Пловдив. 
Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?