3906

Полицай отърва наказание, наложено му във връзка с убийството в Цалапица

Служител на полицията в Стамболийски бутна в съда наложено му наказание във връзка със зверското убийство на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица. Със заповед от 26 януари тази година на униформения, който е младши оперативен дежурен в местното районно, е бил дисциплинарно наказан с „писмено предупреждение“ за срок от три месеца. 

Той оспорил заповедта пред Административния съд и поискал отмяната й. В жалбата е посочено, че на 22 юли. – събота, са постъпили данни за изчезването на Митко от Цалапица, като в този ден той не е бил на работа. На посочената дата са били приети и документирани първоначалните данни за изчезването на младежа, представени от негови близки с версии. На следващия ден униформеният бил на работа като помощник дежурен, когато е бил уведомен за случая, включително осведомен за обявяването на младежа за местно издирване.

По време на дежурството всички работили активно – докладвано е на заместващ началника на РУ и е изготвена Карта за издирвано лице с последващо обявяване за общодържавно издирване в Националната шенгенска информационна система. В рамките на следващите няколко дни е установено, че става дума за убийство с предполагаем извършител на престъплението, което не може да замени болката на близките на загиналото момче, но същевременно показва множеството осъществени дейности в РУ – Стамболийски. твърди полицая в жалбата. 

Мовитите за наложеното дисциплинарно наказание са, че въпреки наличието на конкретни данни, че издирваният Митко може да пострада, отразени в обяснението на майка му Атанаска от 22 юли, той не е изпълнил в пълнота изискванията и не е насочил усилията си за изясняване дали лицето не е станало жертва на престъпление, като не потърсил съдействие от Главна дирекция "национална полиция" и на дирекцията в Пловдив.

С наказанието „писмено предупреждение“ за срок от три месеца служителят е предупреден, че при извършване на друго подобно нарушение в срока на предходното, то ще му бъде наложено по-тежко дисциплинарно наказание. 

"От описаната в оспорената заповед фактическа обстановка не може да се направи извод за извършено дисциплинарно нарушение. Служителят е посочил осъществените от него действия на 23.07.2023г., съответстващи както на заеманата длъжност, така и на конкретната оперативна обстановка и длъжностната му характеристика. В заповедта не е направена съпоставка между задължения на служителя и действия, които не са осъществени в пълнота или конкретни неосъществени задължения. Не са индивидуализирани и твърдените непредприети неотложни издирвателни мероприятия. Посочването, че деянието е извършено при форма на вина – небрежност, не е подкрепено с конкретни факти, нито е обоснован извода за настъпили последици със задълженията на оспорващото лице. По съображенията за съществено нарушение на дисциплинарната процедура и недоказаност на дисциплинарното нарушение оспорената заповед следва да бъде отменена", гласят част от мотивите на Административния съд, с които отменя наложеното наказание. Решението е окончателно. Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?