Следвайте ни

Погват чиновници за нелегалните сметища и кариери в Пловдивско

viber icon

Към наказание за виновните и преустановяването на незаконните сметища и кариери в Пловдивско ще се стреми Окръжната прокуратура, съвместно с полицията в града под тепетата и Областната управа. Това каза на брифинг зам.-окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева. 

„Инициативата касае повтарящ се в годините проблем, който има поне два аспекта -увреждане и замърсяване на околната среда, също на един значителен обем обществен ресурс за последващо почистване, рекултивация на почви и други. Нашата цел е да постигнем превенция във всеки един от тези два аспекта, съответно наказание за виновните и в крайна сметка преустановяване на такива незаконни практики“, подчерта тя.

Първата стъпка, която ще бъде направена е установяване на всички места на територията на областта, където незаконно се депонират отпадъци, както и на всички места, където има нерегламентирано добиване на инертни материали. 

„Ще бъдат установени подходите към местата, след което незаконните сметища и кариери ще се картографират. Картата ще ни послужи за последващи действия, касаещи превенцията на продължаващо изхвърляне на отпадъци и добиване по незаконен начин на инертни материали. Най-важното за нас е преустановяване на тази практика. Една от идеите, с която смятам, че ще постигнем този резултат изграждането на видеонаблюдение със специализиран софтуер,  позволяващ  установяване на нарушителите и превозните им средства. Това от една страна е много по-евтино от последващо разчистване на сметища или рекултивация на почви, увредени от незаконен добив на природни блага“, посочи Галина Андреева-Минчева и допълни, че камерите ще спомогнат също за ефективното разследване и наказване на виновниците. 

Друг значим проблем, с който ще се занимава държавното обвинение – дали длъжностните лица, чиято отговорност е превенцията и контрола на дейностите по управление на отпадъците и добива на инертни материали, си вършат работата както трябва. 

„Във всеки един случай, в който установим данни за престъпление, екологични или длъжностни  такива, не ще извършим разследване, за да може виновните да понесат своята отговорност. Време е всяка една институция, която би следвало да се занимава по закон с решаването на този проблем, да започне да си върши работата както трябва“, категоричен е заместник-окръжният прокурор. 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?