3906

По идея на МВР в Пловдив: Спецполицаи от 4 града минаха курс за отпор на масови безредици

Служителите от сектор „Специализирани полицейски сили“ в Пловдив бяха своеобразен домакин на двудневен курс, който се проведе тази седмица с участие на техни колеги от същото направление от столичната дирекция и областните дирекции във Варна и Бургас. 


Съвместното специализирано обучение се организира за първи път в отговор на постоянния процес за професионална подготовка и повишаване на капацитета на служителите на реда. Идеята за взаимен обмен на полезна информация, обсъждане на различни въпроси и проиграване на конкретни казуси от практиката възниква от ОДМВР – Пловдив. 


След одобрение от ръководството на МВР, новаторският подход започва да се прилага със заповед на главния секретар гл. комисар Живко Коцев.  


Занятията в Пловдив се проведоха в сряда и четвъртък на полигона на едно от военните подразделения, който бе предоставен от Съвместното командване на специалните операции в рамките на изграденото добро партньорство и тясно сътрудничество.


 Темата на курса бе „Унифициране, синхронизиране и координиране на действията на служителите от звената Специализирани полицейски сили към СДВР и дирекциите в Пловдив, Варна и Бургас“, а целевата група включваше 70 униформени с обучители – ръководни служители от пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“. Гост лектор бе доц. Иван Станчев – експерт по високорискови операции, дългогодишен преподавател в Академия на МВР и настоящ преподавател в катедра „Национална сигурност“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.


Теорията бе разработена на конкретните действия на служителите съгласно Процедурата за реагиране при получен сигнал за групово нарушение на обществения ред по реда на Закона за МВР, Закона за охрана на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, Закона за събранията, митингите и манифестациите и други. По време на беседите се обсъдиха и подходите за определяне на характеристиката на нарушението, избора на тактически действия, тяхната подготовка и провеждане при възстановяване на обществения ред.


На практика се оттренираха различни ситуации за овладяване на масови безредици, като се наблегна на конкретните мерките за безопасност при работа с помощни средства и оръжие; подготовката на екипите; спиране и слизане от автомобилите; заемане на определените строеве; подход и действия за разрешаване на случая; задържане и отвеждане на лица и т.н.


Обучението приключи с анализ на набелязаните положителни моменти и констатирани пропуски, а обобщените изводи предстои да бъдат включени като препоръки  за последващи действия в учебната програма за повишаване ефективността на специализираните звена.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?