Следвайте ни

По 200 бона обезщетение за трагедията на "Копривките"

viber icon

По 200 000 лв. обезщетение да получат жената и двете деца на блъснатия преди близо 5 години в местността "Копривките" край Пловдив 81-годишен Гавраил Ковачев. Това решение са взели магистратите от Окръжния съд в Пловдив на свое заседание между Великден и Гергьовден. 

Инцидентът се случи на 18 септември 2016 година на редовния събор на БСП. Там била и Валентина Христова, която паркирала комбито си „Опел Синтра“ на поляната.

 В един момент обаче колата тръгнала сама на заден ход и започнала да набира скорост по тревата. По нещастно стечение на обстоятелствата там се намирали 81-годишният Гавраил Ковачев и жена му Ели, които също били пристигнали за събора. Двамата били блъснати от колата. Гавраил паднал на земята, ударил главата си и издъхнал на път за болницата. Жена му оживяла като по чудо.

След като среюу Христова бяха повдигнати обвинения, тя призна изцяло вината си и пожела делото да бъде разгледано по съкратеното съдебно следствие - без разпити на свидетели и вещи лица. Това нейно искане също беше уважено от съда. Така, според закона, присъдата трябва да бъде редуцирана с една трета. Тя се сдоби с условна присъда. 

Жената, синът и дъщерята на загиналия са предявили иск срещу застрахователното дружество за преживените болки и страдания във връзка с инцидента. Прието е като безспорно, че към датата на произшествието за колата е била налична застраховка „гражданска отговорност на автомобилистите”. 

За доказване на преживените от болки и страдания от семейството са разпитани техни близки.  Те свидетелстват, че съпрузитеп - загиналият Гавраил и жена му Ели  ходели навсякъде заедно, винаги са се обичали и уважавали. Заедно посрещали гости, ходели на екскурзии. Между бащата и децата му също имало силна  връзка – непрекъснато се търсели, помагали си, събирали се по празниците.  След смъртта му, неговите дъщеря и син се сринали психически, затворили се в себе си. 

"При така установеното съдът приема, че ищците са претърпели значителни по интензитет душевни болки и страдания от внезапната смърт на техния родственик, които ще ги съпътстват до края на живота им. Претърпените неимуществени вреди не могат да се определят като по-малко значими, само защото пострадалият е бил в напреднала възраст, какъвто довод е изтъкнал процесуалният представител на ответното дружество", се казва в мотивите на магистратите. 

Решението подлежи на обжалване в срок до две седмици пред Апелативния съд. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?