49

Пловдивските митничари заковаха над 1,7 т нелегален алкохол

Пловдивските митнически служители направиха голям удар при четири проверки през месец октомври. Те са открили 1718.8 литра нелегален алкохол и един нерегистриран обект за дестилиране.

Най-голямото количество нелегален алкохол е открито на 18 октомври при проверка в частен имот в село, намиращо се на територията на област Пазарджик. В жилищна постройка са открити 78 пластмасови бутилки, всяка с вместимост 10 литра, съдържащи безцветна течност с мирис на алкохол. Общото намерено количество алкохол е 780 литра. След извършен тест е установено различно алкохолно съдържание на течността в бутилките, вариращо от 45˚до 95˚. От собственика на имота не са представени документи удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз. 

Нелегален алкохол, разпределен в пластмасови бутилки с различна вместимост, е открит при друга проверка, извършена на 27 октомври. След получена оперативна информация митнически служители извършили контролна покупка на 10 литра алкохолна течност (ракия) от мъж на 62 години, жител на село в община Братя Даскалови, област Стара Загора. В хода на контролните действия е установено, че в стопанисвания от мъжа жилищен имот се съхраняват 308 литра безцветна течност с мирис на алкохол, без документи.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори.

На 9 октомври служители извършили проверка на регистриран малък обект за изваряване на етилов алкохол в друго пазарджишко село. В близост до помещението, в което са разположени съдовете за дестилация са открити пластмасови бутилки с общо 627.8 л течност с различно алкохолно съдържание – от 30˚ до 73˚. За алкохола не са представени изискуемите документи.
 
На 3 октомври пък митническите служители установили, че се извършва изваряване на ракия в нерегистриран обект, намиращ се село в община Карлово. Задържани са 2 броя съоръжения за дестилиране с вместимост 160 л и 500 л. Открити са и 3 литра изварен алкохол. 

По тези два случая са съставени актове за установяване на административни нарушения.  Откритият нелегален алкохол при извършените четири проверки е задържан.

Общото количество на задържания от Митница Пловдив от началото на годината етилов алкохол без документи за платен акциз е 11 634,7 литра.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Неанонимен

Неанонимен

31.10.2023 | 14:55

.I.

Отговори
0 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?