4232

Пловдивски затворник съди държавата за 15 бона, разбили му психиката

Пандизчия от Пловдив заведе искове срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на обща стойност 15 000 лв. Единият - за нечовешки условия в Затвора, другият за бездействия и неадекватно лечение. 

На мъжа му било наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години и десет месеца. 

Твърди в иска си, че не му били осигурени достатъчно жилищна площ, 
достатъчно отопление и осветление в спалното помещение, също климатизация и възможност за достатъчен приток на естествена светлина. 

Оплакал се още, че нямало чист въздух и проветрение, постоянен достъп до течаща вода и санитарен възел за времето от 20 часа до 6 часа. Не били осигурени тоалетни принадлежности и условия за поддържане на лична хигиена. Твърди, че не се почиствали 
баните, тоалетните и столовата. Не пщна последно място сочи наличие на плъхове, дървеници, хлебарки и бълхи. 

Пандизчията подчертал, че унизителното и недостойно отношение е довело и до възникването на заплаха за здравето му.  В резултат на бездействието на затворническата администрация психиката му била напълно разбита, като постоянно изпитвал страх, стрес, безсъние, отчаяние, нервност, депресия, тревожност и агресия. 

Освен това, бил диагностициран с онкологично заболяване, като по време на изтърпяване на наказанието не му било оказано навременно медицинско обслужване и лечение. 

Той търсил ежедневно медицинска помощ, но такава не получил, изпитвал е страх за живота и здравето си – бил е отчаян, че някога ще получи. 

В крайна сметка административните магистрати уважили частично исковете му. Присъдили му 1447 лв. от претендираните 5000 лв. за нечовешките условия, както и 1000 лв. от поисканите 10 000 за липсата на адекватно лечение зад решетките. 

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 5 оценки
4.8/5 от 5 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?