71

Пловдивски затворник иска 20 бона от държавата, водата му скапала бъбреците

Пловдивски пандизчия поиска 20 000 лв. обезщетение. Той завел иск срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", като се жалва от престоя зад решетките. 

Затворникът се оплакал от пренаселеност в килиите, липса на обособен санитарен възел и постоянно течаща топла и студена вода, лоши условия, касаещи поддържането в помещенията на ниски температури през зимата и високи през лятото, в резултат на малкото часове, в които е работило парното отопление. В иска си посочил още, че има наличие на мухъл и влага, създаващи задушлива атмосфера в помещенията. Смята, че било нарушено право на полагалото му се каре от администрацията, посочил също, че липсва адекватна  медицинска помощ и необходимото лечение. Не на последно място посочил, че се влошило състоянието на бъбреците му от лошото качество на водата в затвора. Не останал доволен и от "съквартирантите" си - дървеници и гризачи.

В крайна сметка магистратите отхвърлили всичките му претенции, освен една. Уважили единствено оплакването му от пренаселени килии. Съдът установява, че затворникът пребивавал общо 211 дни в тясно пространство, което противоречи на общоприетите норми. За този дискомфорт магистратите му присъждат обезщетение от 1480 лв., като отхвърлят останалата част от иска до 20 000 лв. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 2 оценки
4/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?