Следвайте ни

Пловдивски ученици станаха съдии и прокурори СНИМКИ

viber icon

Ученици "окупираха" Съдебната палата в Пловдив днес, където се проведе Ден на отворените врати.  Децата от VI „б“ и VI „в“ клас на Основно училище „Княз Александър I“ взеха участие в инициативата Час на класа „Съдът отблизо“. Над тридесет възпитаници от 11 клас от „Съдебна администрация“ и ученици от 10 клас от „Бизнес администрация“ на Националната търговска гимназия бяха приветствани от председателите на трите съдилища.Съдебни служители от Районния съд ги запознаха с работата на отделните длъжности в съдебната администрация. Шестокласниците и гимназистите бяха впечатлени от мерките за сигурност при влизане в сградата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители.Поради проявения голям интерес за първи път Часа на класа „Съдът отблизо“ се проведе два пъти в един и същи ден, като всеки клас поотделно проведе своя Час в зала №1 на Апелативния съд, която се превърна в класна стая за учениците.

Председателите на Апелативен съд – Магдалина Иванова, на Окръжен съд – Розалия Шейтанова и на Районен съд – Иван Калибацев, разказаха на учениците как работят ръководените от тях съдилища и какви дела се гледат.В Час на класа „Съдът отблизо“ в ролята на учител влезе наказателния съдия от Апелативен съд – Пловдив Христо Крачолов. Той обясни на учениците какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите й има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч.

„Ако гледате репортаж по телевизията от съда, само по цвета на папките можете да разберете какво дело разглежда съдебният състав, тъй като червените папки са за наказателни, а зелените – за граждански дела“, каза съдията.С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от Регионална дирекция „Охрана-Пловдив“ към Министерство на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица и подсъдими.

Пред учениците беше представен случай от практиката на Пловдивския окръжен съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описание на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на „нападателя“. Служители на сектор "Базова научно-техническа лаборатория" /БНТЛ/ при ОДМВР – Пловдив, показаха на учениците как се снемат пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима шестокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролите на прокурори и адвокати. По време на „съдебния процес“ учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“. Докато „съдебният състав“ се съвещаваше, за да определи размера на наказанието, пресаташето на Апелативен съд, която е бивш журналист от БНТ, разказа за работата на съдебния репортер.

Председателите на Апелативен, Окръжен и Районен съд наградиха с грамота всеки от шестокласниците за активно участие и отлично представяне в Час на класа „Съдът отблизо“.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова връчи грамоти на съдебни репортери от пловдивски медии за активно отразяване работата на трите съдилища.

Денят на отворените врати ще завърши с връчване на наградите на авторите на отличените работи от фотографския конкурс и изложба „Снимки за албума“, който се виртуално на фейсбук страницата на Апелативен съд – Пловдив преди Коледа.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?