3906

Пловдивски студенти "осъдиха" на 15 години затвор двама младежи, убили пенсионер СНИМКИ

Възстановка на наказателен процес от студенти препълни зала №1 на Апелативния съд в Пловдив. Възпитаници на Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и членове на най-голямата международна асоциация на студентите по право ЕLSA влязоха в ролите на съдии, прокурор, адвокати, подсъдими, свидетели и вещи лица.  

Петчленният съдебен състав осъди на 7 и 8 години лишаване от свобода двама младежи, обвинени в грабеж на сумата от 6 лева и убийство на възрастен мъж. Бъдещите юристи участваха във възстановката на наказателно дело по действителен случай, разглеждан от Окръжен съд - Пловдив.Подготовката за възстановката на съдебния процес отне повече от три месеца, като в нея студентите бяха подпомогнати от съдии от Пловдивския окръжен съд и Апелативния съд, както и от своите преподаватели по наказателен процес. Студентите споделиха, че са научили много за същността на работата на магистратите и защитниците в съдебна зала, както и за спецификите на наказателния процес.

Докато студентският „съдебен състав“ се съвещаваше за изготвяне на своята присъда, присъстващите в съдебната зала изгледаха репортаж за герба на Апелативния съд. 

Възстановката на наказателния процес бе наблюдаван от десетки студенти, които споделиха, че са се почувствали като в криминален сериал и са допълнили познанията си по Наказателен процес. Специални гости бяха преподаватели от Юридическия факултет на Пловдивски университет, представители на Адвокатска колегия - Пловдив и други. Председателят на Апелативния Магдалина Иванова поздрави студентите и каза, че се надява възстановката на реален съдебен процес да е дала практически знания и умения на бъдещите юристи, както на участниците, така и на зрителите в залата.Тя връчи грамоти на Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и на ЕЛСА Пловдив за активно участие и отлично представяне на техните студенти във възстановката на съдебен процес. Председателят на Окръжния съд Розалия Шейтанова пожела успех на участниците и връчи грамота на всеки от тях.

Президентът на ЕЛСА Пловдив Диана Парпарова благодари на съдиите и преподавателите за помощта в реализирането на възстановката на съдебен процес и връчи плакети на председателите на Окръжен и Апелативен съд и на Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?