71

Пловдивската полиция с екстремни мерки за лов на мигранти

Пловдивската полиция стяга здраво редиците си, за да противодейства с пълна мощ и да се пребори с транзита на нелегални мигранти в региона, научи „Марица“. Още със затоплянето на времето през пролетта трафикантите се опитват да преминат през Пловдивско, за да откарат бежанците до желана дестинация. От началото на годината униформени от Областната дирекция на МВР в града под тепетата са успели да заловят 30 буса, превозвали нелегални мигранти, заедно с шофьорите им. Това каза пред „Марица“ директорът на пловдивската полиция старши комисар Димитър Балев.  Задържаните бегълци пък за това време са стотици. Масово трафикантите опитват да преминат незабелязано по АМ „Тракия“ и по Подбалканския път, след което да предадат „товара“ към следващото звено.

Заради засиления мигрантски поток и случая в Бургас, при който загинаха двама полицаи, в Пловдивско се увеличава броят на патрулите, които ще дебнат за трафиканти по най-натоварената магистрала. Освен това се подсилва и полицейския ресурс по гари и автогари, особено на Централна жп гара. Ще се извършват зачестени претърсвания, тъй като в немалко случаи нелегални мигранти се укриват в автобуси и влакове.

Само при един от последните случаи, в началото на август, бяха заловени 55 бежанци, заедно с 40-годишен шофьор, който се оказа дрогиран. Арестите станаха на пътя Пловдив-Карлово. В края на юли пък трафикант се опита да избяга от полицията, отново по Подбалканския път. Тогава бяха открити 37 нелегални мигранти, а 22-годишният шофьор на буса, който ги превозвал, бе арестуван. Примерите са много, което говори за добрата работа на пловдивската полиция.

АМ „Тракия“ и Подбалканския път се оказват двата основни пловдивски маршрута за превоз на нелегални мигранти. Бежанците идват предимно от Сирия и Афганистан. Най-често срещаният сценарий  е влизане в България през „зелена“ граница. Мигрантите си плащат между 2000 и 3000 евро на каналджии, за да се организира пътуването им през България до Западна Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
......

......

25.08.2022 | 17:56

За да го има този трафик на терористи,значи властите са изпуснали края.....или са в играта.

Отговори
8 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?